Отац Андреј Дечанац: Молимо се за ближње своје, али и за непријатеље наше

Танјуг
Отац Андреј Дечанац: Молимо се за ближње своје, али и за непријатеље наше

ПРИЗРЕН - Професор Богословије и игуман манастира Црна Река отац Андреј Дечанац одржао је предавање о посту у манастиру Високи Дечани и истакао да и када није пост, а посебно за вријеме поста потребно је молити се за своје ближње, али и за непријатеље.

Отац Андреј, који је дуго година био монах у манастиру Високи Дечани и ректор Призренске Богословије рекао је да ако хоћемо да схватимо шта је пост и зашто је важан, потребно је да почнемо да постимо.

"И онда ако имамо вере, наравно са тим предусловом, јер без вере све ово што говоримо, неважно је и нема никаквог смисла, ако имамо вере, онда ћемо то прихватити, прихватићемо оно што нам црква налаже и живећи тиме и кроз то, научићемо шта то заправо значи", рекао је он.

Према његовим ријечима, о важности поста говоре небројене генерације светитеља који су живели у цркви, који су сеспасавали, између осталог, и постећи и око тога нема никакве сумње.

"Пост је незаобилазно оруђе на путу нашег спасења и нема тога светитеља ко није постио у мањој или већој мери. Када је Адам сагрешио, он је, ви знате, та је прича позната, библијска приповест о првородном греху, он је сагрешио тако што је узео воћку за коју му је било речено да ако је узме, да ће умрети.

Оно што је занимљиво и ја то стално помињем, каже се да је то била заповест о посту. То није била заповест, то је била једна констатација, односно савет, каже му Господ који дан будеш јео са овог дрвета, умрећеш. Једноставно, констатовано је то. Постоје многа занимљива објашњења шта то заправо значи", рекао је отац Андреј.

Он даље појашњава да је нама занимљив поглед на ту причу који каже да је суштина тог греха била у томе што је Адам сматрао да може, не само да заснује свој идентитет на нечему што је материјално, односно да то што је загризао, да ће то да га учини самосвојним, већ је чак сматрао да тошто је твар, да ће једући ту твар да постане раван Творцу.

"И када год ослањамо себе на твар, а не на Творца, ми понављамо тај Адамов грех. Сада да кренемо пре свега од тога, да је пост пре свега и да се тиче те дијеталне дисциплине, да се држимо одређених прописа по питању хране и то је такође незаобилазни део поста", рекао је он.

Према његовим ријечима, ми смо сви психофизичка бића и нема ничега што чинимо свом телу, а да се не одрази и на наш дух.

"Због тога су оци, због тога је црква кроз векове прописала да кажем ту дисциплину која треба да доведе до тога да нам се истанчају чула, да нам тело олакша и да генерално будемо способнији за созерцање, што је стара црквена реч, црквенословенска реч и може се превести као сагледавање и молитву и богоразмишљање. Искуство је цркве да уздржавање од одређене врсте и количине хране и те како у томе помаже", рекао је отац Андреј. 

Он је даље рекао да уколико се уздржавамо од хране, долази до одређених промена у организму које доводе до побољшања општег стања организма. Додаје и да је могуће да човек у свом искуству понекада претера и да увек треба наглашавати где су границе.

Када говоримо о овом телесном посту, наводи отац Андреј, пост треба да нам послужи да нам тело буде бодрије, лакше, а не да буде "тромо, млитаво". "Као што је рекао један од отаца 'Будимо убице страсти, а не убице тела'.

Треба да се уздржавамо од разних јела у оној мери у којој то уздржавање утиче на смањивање наших страсти, страсних прохтева и страсних жеља.

Претеривање може да доведе до тога да човек на крају и одустане од посла. Дакле, треба се увек трудити да се то ради са мером, увек у послушању цркви", рекао је он.

Истиче да морамо да се трудимо да своју пажњу усмеримо на оно што је спасоносно и да ће нам, када у томе успемо, и остали аспекти духовног поста много лакше пасти. "Када човек пази на себе, онда ће теже и опсовати, и увредити некога или ће чак теже себе слагати.

Још једна ствар коју би требало да се трудимо да радимо у току поста, а то је да се трудимо да себе не лажемо. Човек би, ако ништа, као неки минимум гаранције за спасење, требало да код себе чува ту црту да сам пред собом и пред Богом, не сведочи лажно.

Још бих посаветовао, а то говорим и самом себи као и вама, да се трудимо да много мање лажемо сами себе", закључио је отац Андреј Дечанац. Васкршњи или Велики пост почео је 27. фебруара и трајаће до 15. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана