Осуђеницима у Забели приказан филм „Кључ“

Танјуг
Foto: Агенције

ПОЖАРЕВАЦ - У пожаревачком затвору познатијем као "Забела" у уторак је осуђеницима приказан филм „Кључ“, уз присуство редитеља Марка Сопића, глумаца Растка Јанковића, Лазара Ђукића и других чланова филмске екипе, саопштила је данас Управа за извршење кривичних санкција.

Тим поводом управник овог Кривично поправног завода Дејан Новаковић указао је да се у Забели организују бројни програми третмана, обуке за дефицитарна занимања, школовање, спортске активности и други програми јер је подршка ове врсте кључна за психосоцијалне промене којима се тежи.

Он је навео да су осуђена лица веома мотивисана да се укључе у бројне радионице и обуке које су због пандемије корона вируса прилагођене новим околностима.

"Хтели смо овом пројекцијом да приближимо свет филма осуђеним лицима и њихове потребе учинимо видљивијим широј јавности“, рекао је Новаковић. Глумци су изразили велико задовољство што су осуђена лица имала прилику да погледају филм убрзо после његове премијере у фебруару. Пројекцији је присуствовало скоро 180 осуђених лица полуотвореног одељења, у коме су сва лица донела одлуку да се имунизују вакцином против корона вируса, чиме су, како наводи Управа, показала бригу за своје и здравље других особа у свом окружењу.

Управа за извршење кривичних санкција је одмах на почетку пандемије усвојила препоруку Савета Европе о увођењу свих оних активности који могу да помогну лицима лишеним слободе да смање бригу за своје ближње током трајања епидемије. Из тог разлога је по први пут у 10 завода дозвољено осуђеницима да користе програме „Скајп“ и „Вибер“ за комуникацију са члановима својих породица, подсећа се у саопштењу.

Приказивање филма је организовано уз поштовање препоруке ношења заштитних маски за лице у затвореном простору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана