Оштетили буџет Србије за више од милион евра: Ухапшено 12 особа због пореске утаје и прања новца

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Полиција у Србији ухапсила је организовану криминалну групу од 12 особа, осумњичених да су, користећи пословну документацију са неистинитим садржајем, оштетили буџет Србије за више од 122 милиона динара (нешто више од милион евра).

Осумњичени су ухапшени у сарадњи са Пореском полицијом, а по налогу Тужилаштва за организовани криминал, због постојања основа сумње да су починили кривична дјела удруживање ради вршења кривичних дела, злоупотреба положаја одговорног лица, прање новца и пореска утаја.

Постоје основи сумње да су припадници организоване криминалне групе током 2019. и 2020. године, преко шест фирми које су биле под њиховом контролом, привредним друштвима са којима је успостављен фиктиван пословни однос, испостављали рачуне за промет грађевинских добара и услуга, које нису извршене, саопштено је из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Србије.

Сумња се да су на тај начин привредна друштва за фиктивне послове фирмама под контролом осумњичених уплатила 763.885.469 динара /око 6,5 милиона евра/, који су потом припадници организоване криминалне групе подигли у готовини.

Постоје основи сумње да су потом осумњичени, уз задржавање договорене провизије од шест до осам одсто, новац враћали одговорним лицима привредних друштава.

Против седам одговорних лица привредних друштава поднијета је кривична пријава у редовном поступку због сумње да су починила кривично дјело прање новца и пореска утаја.

На тај начин, како се сумња, припадници организоване криминалне групе стекли су противправну имовинску корист од 45.833.128 динара /око 390.000 евра/, а сумња се да је по основу необрачунатих, неисказаних и неплаћених пореских обавеза, на овај начин причињена штета буџету Србије за 122.826.216 динара /нешто више од милион евра/.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће уз кривичну пријаву бити приведени Тужилаштву за организовани криминал.

Ухапшена су лица чији су иницијали С.И, Ј.К, Р.Ј, С.В, С.Т, Г.Ж, Г.Ј, Ж.Ц, Д.И, као и Д.И, М.В. и М.И, док је против једне особе поднијета кривична пријава у редовном поступку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана