Основано Мисионарско одјељење Архиепископије београдско-карловачке

Srna
Foto: eparhija.me

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије је, због потребе унапређења мисионарске дјелатности, основао Мисионарско одјељење Архиепископије београдско-карловачке, са сједиштем у Београду.

Том одлуком је централна епархија Српске православне цркве /СПЦ/ први пут у својој историји добила стручно мисионарско тијело које ће дјеловати под директним надзором патријарха, саопштено је из СПЦ.

Одлуком патријарха Порфирија одређено је, између осталог, и да крсна слава Мисионарског одјељења Архиепископије београдско-карловачке буде празник Светих Кирила и Методија равноапостолних, просвјетитеља словенских.

Одлуком Његове светости, то одјељење конципирано је као мисионарска структура која се састоји од пет различитих и међусобно повезаних одсјека.

За сједиште Мисионарског одјељења Архиепископије београдско-карловачке одређен је посебан простор при парохијском дому Цркве Светог Александра Невског на Дорћолу, у храму који има вишедеценијску мисионарску традицију оличену у Мисионарској школи, која ће наредне године прославити четири деценије непрекидног постојања.

За управника Мисионарског одјељења Архиепископије београдско-карловачке именован је презвитер Оливер Суботић, парох при Храму Светог Александра Невског, који је до сада обављао неколико мисионарских задатака при Светом архијерејском синоду СПЦ.

Управнику је, осим примарног задатка, повјерено и вођење Одсјека за спољашњу мисију, који ће бити усмјерен ка мисионарско-духовном раду са страним држављанима привремено или стално настањеним у Београду, а који имају интересовање за православно хришћанство.

Протојереј-ставрофор Вајо Јовић, умировљени свештеник са вишегодишњим мисионарским искуством, именован је за координатора Одсјека за парохијску мисију, а у оквиру тог одсјека биће покренут стални менторски рад са младим свештеницима којима ће се на систематичан начин преносити најбоља парохијска искуства и давати духовна подршка у њиховој свештеничкој служби.

Ђакон Александар Милојков, доктор патролошких наука који служи при Храму Вазнесења Господњег, а вјерску наставу предаје у Земунској гимназији, именован је за координатора Одсјека за дијалог у јавној сфери.

Улога тог одсјека биће покретање дијалошких трибина на којима ће мишљења о разним темама размјењивати православни духовници, вјероучитељи и интелектуалци са представницима науке, филозофије, умјетности и културе, што ће помоћи разбијању предрасуда о Цркви наслијеђених из периода социјализма, а које су још присутне у друштву.

Одлука је донесена јуче, на празник Светог Кирила равноапостолног, просвјетитеља словенског. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана