Османи: За расписивање нових избора једна од најбољих опција петиција грађана

Танјуг
Османи: За расписивање нових избора једна од најбољих опција петиција грађана

ПОДГОРИЦА - Предсједница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је да је један од најбољих начина за расписивање ванредних избора у општинама на сјеверу КиМ, потписивање петиције од стране 20 одсто бирача из сваке од тих општина.

-Мислим да се кроз ово ствара законска обавеза за институције, али показујемо и политичку вољу за тако нешто - рекла је Османи у уторак за РТК.

Према њеним ријечима, тиме се отвара пут за “демократско учешће косовских Срба” на изборима.

-Ово видим као најхитније питање и истовремено треба да се уложе напори косовске полиције за владавину права на сјеверу, а посебно за кажњавање лица која су учествовала у насиљу над Кфором, полицајцима и новинарима- навела је Османи која је учествовала на Самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи у Подгорици. Говорећи о могућним казненим мјерама Европске уније, у случају да Приштина не предузме кораке ка деескалацији, рекла је да се ради на томе да се такве мјере избјегну.

Османи је и почетком јуна за Ројтерс изјавила да ванредни локални избори на сјеверу могу да се распишу, али да је неопходно да прво 20 одсто уписаних у бирачки списак затражи тако нешто потписивањем петиције.

Она је тада оцијенила да је то “најдемократскији начин” да се распишу избори.

-На овај начин мислим да гарантујемо учешће Срба, јер би захтјев морао да дође од њих, од грађана - рекла је тада Османи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана