Османи тражи "стратешку јасноћу" од међународне заједнице и мjере против Србије

Танјуг
Османи тражи "стратешку јасноћу" од међународне заједнице и мjере против Србије

ЊУЈОРК- Предсjедница привремених приштинских институција Вјоса Османи затражила је данас, говорећи на сjедници Савjета безбjедности Уједињених нација, да међународна заједница покаже "стратешку јасноћу" поводом ситуације на Косову и Метохији и уведе "јасне мjере против српског руководства".

Додала је да од Србије треба тражити да сарађује у истрази о дешавањима у Бањској и да испоручи одговорне за напад на тзв. косовску полицију, као и да је потребно појачати безбjедност на административној линији, рекавши да би такве мере биле "вид одвраћања", као и да би обезбиједиле мир на Западном Балкану и у цијелој Европи.

Она је од међународне заједнице за тзв. Косово затражила и "безбједносне гаранције у оквиру евроатлантског безбједноског оквира".

Говорећи о дешавањима у Бањској 24. септембра, Османијева је рекла да је тзв. Косово било жртва "акта агресије" и, истовремено, оптужила да Београд финансира, обучава, наоружава и пружа политичку подршку "паравојним формацијама и терористичким групама".

"Оно што се десило 24. септембра није био напад само на Косово, већ план да се дестабилизује Западни Балкан", навела је предсједница привремених институција, додавши да је одговор међународне заједнице био јединствен у осуди напада на припаднике тзв. косовске полиције.

Османи је оптужила Србију и предсједника Александра Вучића да крију "праве намере", рекавши да Србија жели "више територије" и да је то забрињавајуће.

Током говора пред Савјетом безбједности УН, предсједница привремених институција није директно поменула Заједницу српских општина на чијем формирању инсистирају и Београд и међународна заједница, али је рекла да је Приштина спремна да "учини још више за српску заједницу на Косову".

"Међутим, нећемо дати Србији инструменте путем којих би уништила животе Срба који живе на Косову и покушала да поткопа наш суверенитет и територијални интегритет", поручила је Османијева.
  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана