Османи: Очекујемо подршку САД и ЕУ по питању таблица

Танјуг
Османи: Очекујемо подршку САД и ЕУ по питању таблица

ПРИШТИНА - Предсједница привремених приштинских институција Вјоса Османи тврди да инсистирање Приштине на промјени регистарских таблица српског становништва представља "борбу против банди" и изразила очекивање да ће по том питању имати подршку "савезника и у ЕУ и у САД".

Османи је на заједничкој конференцији за новинаре са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен у Приштини рекла да је, како тврди, "мањина која још није промијенила регистарске таблице" под утицајем сталних пријетњи "нелегалних криминалних структура", које, према њеним ријечима укључују паљење аутомобила и кућа.

Каже и да су поступци Приштине у вези са регистарским таблицама усмјерени на владавину права и једнакост пред законом, преносе приштински медији.

Османи је изјаву предсједника Српске листе Горана Ракића да ће Срби, ако дође до одузимања њихове имовине пружити миран, демократски отпор окарактерисала као "пријетњу Србије противправним мјерама".

Рок које су поставиле власти у Приштини за замјену регистарских таблица истиче 31. октобра.

САД и ЕУ затражиле су одлагање тог рока за 10 мјесеци, али је Приштина то одбила.

Фон дер Лајен је раније данас на конференцији за новинаре са Османи изразила увјерење да ће питање регистарских таблица бити ријешено без кризе.

Урсула фон дер Лајен је посјету Западном Балкану започела јуче у Сјеверној Македонији, а послије Пристине сутра долази у Београд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана