Османи: Нећемо дозволити ЗСО, ЕУ третира Београд као размажено дијете

Танјуг
Foto: Принтскрин

ПРИШТИНА- Предсједница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је да Приштина неће дозволити да се на КиМ реализује Заједница општина са српском већином и оптужила ЕУ да у дијалогу третира Београд као "размажено дијете".

Османи тврди да се о белгијском моделу никада није разговарало и да тако нешто није прихваћено и поручује да се неће разговарати о било каквој аутономији за Србе на сјеверу Косова.

Османи је за РТК рекла да је споразум о Заједници српских општина, какав је предвиђен Бриселским споразумом, међу најштетнијим докуменатима у погледу "суверенитета и функционалности Косова".

"Не може постојати модел који нас може довести до "босанизације" Косова", рекла је Османи.

Она тврди да је ЗСО "увод у подјелу, који се користи за дефункционализацију Косова".

Оцијенила је да се Косову наноси штета јер "још има људи у ЕУ који захтјевају да се спроведе Бриселски споразум, онако како је потписано".

"Имамо срећу да су САД, након бројних састанака, јасно ставиле до знања да неће подржати никакву Републику Српску, никакву посредничку или извршну власт", рекла је Османи.

Османи тврди да ЕУ нема равноправан приступ према странама у дијаллогу и да Београд третира као "размажено дијете".

Тврди и да је Приштина примјенила све споразуме који су потписани у процесу дијалога, а да Београд није примјенио на десетине споразума.

"Косово не треба да ћути јер ово није у реду. ЕУ мора да изврши притисак на Србију да примјени споразуме", рекла је Османи.

Османи је, коментаришући посјету изасланика САД и ЕУ Габријела Ескобара и Мирослава Лајчака признала да је дошло до интензивирања дијалог између Београда и Приштине.

Сматра и да би дијалог требало да буде усмјерен на међусобно признање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана