Османи: Избори на сјеверу Косова и Метохије 11. или 18. децембра

Танјуг
Foto: РСЕ

ПРИШТИНА - Предсједница привремених институција у Приштини Вјоса Османи саопштила је да би ванредни локални избори у четири српске општине на сјеверу Косова и Метохије могли да буду одржани 18. децембра.

Османи је, након састанка са представницима политичких странака, рекла новинарима да је тај датум договорен у разговору са нјима.

"Затражила сам мишљење од свих партија које су биле присутне и предложила 18. децембар, или 11. децембар као другу опцију", пренела је она.

Османи је казала да ће по свој прилици избори бити одржани 18.децембра.

Одлука о расписивању избора биће донета најкасније до сутра ујутру.

На састанку нису били представници Српске листе, али су, према објављеној фотографији, састанку са Османи присуствовали председник Партије косовских Срба Александар Јаблановић и председник Прогресивно-демократске странке Ненад Рашић.

Састанку нису присуствовали ни представници Алијансе за будућност Косова, што су раније и најавили.

Османи је подсјетила да према изборном закону и одлуци тзв. Уставног суда у Приштини, актуелна ситуација захтјева расписивање ванредних избора на сјеверу КиМ.

Она је, како преносе приштински медији, најавила да ће тражити да међународни посматрачи прате изборе на северу КиМ, а од безбједносних институција "предузимање свих мјера да грађани да могу безбједно да предају свој глас".

Састанак је услиједио након што су градоначелници четири српске општине на сјеверу КиМ поднијели оставке због одлуке Приштине о регистарским таблицама.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана