Османи: Избјећи модел који личи на Републику Српску, избори само уз учешће Срба

Танјуг
Османи: Избјећи модел који личи на Републику Српску, избори само уз учешће Срба

БЕРЛИН - Предсједница привремених приштинских институција Вјоса Османи рекла је данас да је Приштина спремна да учини више за Србе да се осјећају равноправно, да се чују и да се осјећају укључено, али да, када је ријеч о Заједници српских општина (ЗСО) "морамо бити изузетно опрезни да избегнемо било какав модел који би личио на Републику Српску".

Она је за Дојче веле оцијенила да су "такве конструкције опасне не само за регион, већ и за колективну безбједност Европе".

Османи је навела да је услов за одржавање избора у четири општине са српском већином на сјеверу КиМ да се обезбиједи да на њима учествују Срби.

-Тражили смо подршку наших партнера да осигурамо да се Србија не меша незаконито у изборе друге земље, као прошли пут и да не врши притисак на косовске Србе да не учествују, али до сада нисмо добили одговор - рекла је Османи.

Упитана да прокоментарише евентуално повлачење косовске полиције из четири општине на сјеверу КиМ, она је рекла да је Приштина већ предложила да се заједно са Кфором и Еулексом уради заједничка безбједносна процјена, на основу које може доћи до повлачења и додала да треба наставити заједничке напоре да се пронађу ''злочинци'' који су починили насиље над војницима Кфора.

Тврди да је за ситуацију на северу КиМ одговорност на Београду и навела да се предсједник Србије Александар Вучић враћа на ''стару стратегију'' у којој, како каже, ствара кризу за кризом, блокирајући напредак и спровођење договора постигнут дијалогом.

Османи сматра да је хапшење тројице косовских полицајаца једно од посњедњих кршења Охридског споразума и војно-техничког споразума из 1999. године за које оптужује Београд.

Она је критиковала међународну заједницу која није реаговала на, како је рекла, кршења договора које је починила Србија.

-У посљедња два мјесеца, од 18. марта, када је споразум склопљен, било је континуираних кршења, али никада нисмо чули било какву изјаву из европских земаља. Мислим да то охрабрује Србију да не брине о том процесу и подрива кредибилитет процеса дијалога - рекла је Османи

Навела је да је оптимиста у погледу превазилажења актуелних спорова са заапдним партнерима и истакла потребу за дијалогом и конструктивном сарадњом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана