Одлучено ко добија орден за Сретење: Синиша Михајловић, Лазар Ристовски, Верица Ракочевић...

Срна
Одлучено ко добија орден за Сретење: Синиша Михајловић, Лазар Ристовски, Верица Ракочевић...

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић одликовао је поводом Дана државности Републике Србије - Сретења, појединце и институције из различитих области културног, привредног, спортског и друштвеног живота, међу којима постхумно и фудбалера Синишу Михајловића.

Указом који је потписао предсједник Србије, Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликован је постхумно Синиша Михајловић за нарочите заслуге за Србију и њене грађане, и постигнуте резултате у области спорта, пишу “Вечерње новости”.

Орденом Српске заставе првог степена одликовани су Ричард Ален Гренел, за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и САД, министар рада и социјалне заштите Азербејџана Сахил Бабајев за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Азербејџана, али и бивши београдски надбискуп Станислав Хочевар за истакнуте заслуге и лични допринос у ширењу слоге, мира, духа толеранције и вјерске сарадњу.

Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликован је постхумно музичар Корнелије Ковач за нарочите заслуге и постигнуте резултате у области музичке умјетности.

Међу одликованим умјетницима су и глумица Радмила Живковић, оперски пјевач Жељко Лучић, балетски играч Константин Костјуков, глумац Лазар Ристовски, а Сретењски орден првог степена добио је доктор Милован Бојић за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области развоја кардиоваскуларне медицине.

Сретењским орденом одликовани су “Вуков сабор” у Тршићу, Машински факултет у Београду, Народни музеј Ниш, Институт за рударство и металургију Бор, Етнографски институт САНУ, Институт за проучавање лековитог биља “Др Јосиф Панчић", Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, Позориште лутака “Пинокио”, Клиника за дигестивну хирургију - Прва хируршка Универзитетског клиничког центра Србије.

Одличја су добиле и образовне установе, међу којима и Основна школа “Миладин Митић” из Лапљег Села, али и филмски фестивали - Београдски фестивал документарног и краткометражног филма “Мартовски фестивал” и филмски фестивал у Сопоту.

Златном медаљом за заслуге награђени су Стрељачки савез Србије, Друштво математичара Србије, Фонд за иновациону делатност, затим дипломата Живадин Јовановић, физичар Јакша Вучичевић, диригент Бојан Суђић, али и модна креаторка Верица Ракочевић.

Библиотека Матице српске добила је Сретењски орден првог степена за нарочите заслуге у прикупљању и очувању књижевног фонда од историјског и културног значаја, поводом 185 година постојања, а исто признање добила је и Београдска филхармонија за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у јавним и културним дјелатностима, посебно у области музичке умјетности, поводом 100 година постојања.

Овим орденом награђен је Балет Народног позоришта у Београду поводом 100 година постојања сталног балетског ансамбла и репертоара, Сретењским орденом првог степена награђено је Југословенско речно бродарство ад Београд поводом 130 година успјешног рада, као и Институт за судску медицину “Милован Миловановић” Медицинског факултета Универзитета у Београду.

Ова одличја ће бити уручена 15. фебруара на државној свечаности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана