Орбан: Мађари и Срби морају бити пријатељи

Танјуг
Орбан: Мађари и Срби морају бити пријатељи

БЕОГРАД - Мађарска је земља која са Србијом мора бити пријатељ, истакао је данас у Београду мађарски премијер Виктор Орбан.

Орбан је, након што је примио Орден Републике Србије на великој огрлици, рекао да му је велика част што је могао да преузме орден.

-Ријетко се даје одликовање људима који су још на функцији. Не сматрам да ме орденом отпуштате, већ охрабрујете. Схватам да одликовање нисам добио због оног што сам до сада учинио, већ за оно што ћу убудуће чинити за српско-мађарско пријатељство - поручио је он.

Мађари, казао је, воле да дају титуле својим руководиоцима, а постоји титула „највећи Мађар“, коју је добио Иштван Сечењи.

-Он је написао писмо кнезу Милошу Обреновићу који је водио устанак, и написао „Интереси Србије и Мађарске су толико повезани и испреплетени и, хтјели то ми или не, морамо бити пријатељи. Када садашња влада, а и ја лично радимо у интересу српско-мађарског пријатељства, испуњавам старо сазнање - нагласио је он.

Подвукао је да је „Мађарска земља која са Србијом мора бити пријатељ“.

-Историјски налог олакшан је тиме што Србија има таквог руководиоца са којим можемо лично пријатељство неговати. Хвала не само на одликовању већ и на пријатељству - рекао је он.

Пријатељство јесте окрњено на једној тачки, казао је у шали, додајући да је то ватерполо.

-У ватерополу може постојати само један побједник и за победу морамо да се боримо у базену. Што се политике тиче Мађари и Срби имају један заједнички посао, а то понекад заборављамо - нагласио је он.

Орбан је рекао да „нас историја подсјећа на ту заједничку мисију, а то је одбрана јужних врата Европе“.

-То је мисија и одговорност двије земље. Није случајно да смо синови српских и мађарских витезова који су изборили једну од највећих побједа код Београда заједнички бранећи јужна врата Европе - подвукао је он.

Истакао је да се миграција појављује у таласима у разним облицима и да је заједничка одговорност да се она каналише.

-Историја географија, вишевековно пријатељство нас везују. Захвалан само што сматрате да сам достојан да добијем одликовање Србије. За задатке који нам предстоје Мађари и Срби треба да имају довољно снаге - истакао је он.

Предсједник Србије Александар Вучић уручио је данас премијеру Мађарске Виктору Орбану Орден Републике Србије на великој огрлици, за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа двије земље.

Вучић је рекао да му је велика част и задовољство да одликује премијера Мађарске, највишим орденом који Србија има и додјељује.

-Са великим поносом констатујем да одликовање додељујем великом и искреном пријатељу Србије, за изузетна достигнућа, у развоју пријатељских и братских односа Србије и Мађарске. Хвала вам на снажном доприносу у унапређењу билатералне сарадње Србије и Мађарске, која је у сталном успону, и сада на највишем стадијуму у модерној историји - рекао је Вучић.

Предсједник Србије је рекао да је веома захвалан мађарским пријатељима на подршци коју у свакој прилици пружа Србији, на њеном путу ка ЕУ и по свим важним регионалним питањима, посебно у билатералној сарадњи.
-Грађани Србије истински цене такве пријатеље и такве комшије - рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, одлука правих пријатеља је да подржавају једни друге, а посебно у тешким тренуцима.

-Ви сте то радили у моментима када је лакше било то не учинити. Зато, будите сигурни да ће Мађарска увек моћи да рачуна на пријатељство и подршку Србије. Хвала вам што увек имате на уму добробит грађана Србије - рекао је Вучић.

Додао је да су резултати досадашњих заједничких залагања импресивни обавезују нас да наставимо да негујемо пријатељство и да јачамо односе две земље.

Захвалио је Орбану што је доприниео стварању најближих односа Срба и Мађара у Србији, уз захвалност мађарским пријатељима, држављанима Србије, прије свих предсједнику Савеза војвођанских Мађара Иштвану Пастору.

-Хвала што сте нас спајали, уверени да пријатељство и миром можемо да градимо будућност. Хвала што сте у ова тешка времена, у овим месецима, када сви гледају себе, смогли снаге да помогнете Србији да обезбедимо сигурнију, топлију зиму и будућност за грађане - рекао је Вучић.

Додао је да зна да би Орбан и без ордена који му је уручио, радио на добробит интереса двије земље, али ће ово одликовање увијек бити подсјетник за мађарски народ и све пријатеље Србије.

-А, од Сибињанин Јанка и Корвина нисмо имали већег пријатеља од Вас. Хвала Вам - рекао је Вучић.

Предсједник Србије пренио је Виктору Орбану указао на лицемјерје и проблем са којим се Србија суочава у вези са наративом око поштовања територијалног интегритета.

-Како је лако штитити територијални интегритет Украјине, што је у реду, у складу са Повељом УН и важећим Резолуцијама УН, а како је лако у случају Србије, заборавити да постоји Повеља, као и важећа Резолуција 12 44 која говори о интегритету Србије - рекао је Вучић, на питање да коментарише залагање ЕУ за територијални интегритет Украјине, а не занима је Србија, и вољу за пријем Украјине у Унију, док државе Западног Балкана чекају на то годинама.

Додао је да је Орбану указао на тежину позиције Србије и зашто је у Србији толики проблем са популарношћу ЕУ.

Вучић је захвалио још једном Мађарској на подршци европском путу Србије, додајући да „увек у Бриселу, и од Орбана и од министра Петера Сијарта, можемо да чујемо само подршку“.

Поручио је да је Србија на европском путу, али има и своје националне и државне интересе, од којих не може и неће да одступи, без обзира на то како неко са 0,5 или 0,6 одсто гласова у својој земљи, мисли другачије о позицији и будућности Србије.

Вучић је рекао и да ће са гостом из Мађарске наставити разговоре и на ручку, на којем ће им се придружити српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијерка Србије Ана Брнабић, министри Синиша Мали, Петер Сијарто и други, о важним темама и како да се рјешавају проблеми пред јесен и зиму.

-Мађарска увек може да рачуна на Србију, а ми знамо да увек можемо да рачунамо на наше мађарске пријатеље - рекао је Вучић, и уз честитке, поручио Орбану да је „ово његова друга кућа, у којој је увек добродошао“.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана