Орао крсташ отрован на Дан заштите природе у Србији

Срна
Foto: Друштво за заштиту и проучавање птица

БЕОГРАД- Орао крсташ, заштићена врста птице са националног грба Србије, пронађен је отрован на једној ораници код Кикинде, саопштило је данас Друштво за заштиту и проучавање птица Србије.

Отрован орао пронађен је на Дан заштите природе у Србији, а по свему судећи страдао је хранећи се затрованом лисицом, док су у његовој близини нађени и лешеви мишара, такође, строго заштићене врсте.

Извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије Милан Ружић рекао је за РТС да губитак сваке јединке крсташа представља огромну штету за природну баштину и уназађује напоре да се врате те величанствене птице.

Ружић је навео да је у посљедње 22 године од посљедица тровања широм Србије страдало више од 2.300 јединки заштићених птица, од чега више од 100 орлова белорепана.

"У већини случајева тровање је било намерно и коришћени су мамци који су третирани пестицидима, попут злогласног `фурадана`", рекао је Ружић.

Орлови крсташи доспјели су у жижу јавности 2016. године када је објелодањено да су у Србији преостале свега двије јединке.

Већ наредног пролећа чланови и волонтери Друштва за заштиту и проучавање птица Србије започели су програм чувања посљедњег гнијезда угрожене врсте.

Бдијење на територији орлова Боре и Ержике допринијело је да они од 2017. до 2021. успјешно подигну седам младунаца, те да се у околини појаве и нови орловски парови.

Овог прољећа у Србији је присутно најмање пет парова крсташа и сви се гнијезде у пространом Банату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана