Оптужница за злочин над војницима ЈНА у Загребу на допуни

Танјуг
Оптужница за злочин над војницима ЈНА у Загребу на допуни

БЕОГРАД - Тужилаштво Србије за ратне злочине допуњава оптужницу против некадашњег припадника хрватске јединице ЗНГ (зенге) који је поријеклом Албанац звани Ранко, а којом га терети за злочине у загребачком логору над заробљеним војницима ЈНА, речено је Танјугу у овом тужилаштву.

Војници су мучени на најзвјерскије начин, а један је убијен.

Оптужница је 7. јула прошле године предата суду на потврђивање, али није потврђена, већ је враћена Тужилаштву на допуну, која је у току.

Овај припадник „зенги“, чији су иницијали Б.Т. звани Ранко, поријеклом је Албанац који је након рата промијенио име и добио хрватско држављанство, али су му истражни органи Србије ушли у траг.

Он је идентификован као један од починилаца гнусног злочина у којем је на најзвјерскији начин мучено и пребијано 14 војника ЈНА, од којих је Б.Т. једног и убио.

Б.Т. није доступан правосудним органима Србије јер је након хапшења према потјерници Србије у једној од држава ЕУ изручен Хрватској због његовог хрватског држављанства и пребивалишта у Загребу.

Заробљени војници ЈНА који су се предали, у септембру 1991. године одведени су у логор формиран у загребачком насељу Ракитје у Центру за обуку Министарства унутрашњих послова Хрватске.

Њему је стављено на терет да је као припадник „зенги“, заједно са више непознатих припадника исте јединице, над заробљеним војницима ЈНА, вршио застрашивање, мучење, повређивање, те поступао на нарочито увредљив и понижавајући начин, а једног војника ЈНА и убио.

У више наврата је Б.Т. у различитим интервалима, ове војнике ЈНА, чији се идентитет за сада не објављује у јавности, тукао кундаком, рукама и ногама по глави и телу, гуменом палицом по леђима и табанима, везивао лисицама и приморавао да легну на тло, а затим газио чизмама и скакао по њима.

Пријетио им је ножем да ће им извадити очи и да ће их заклати, репетирао оружје на њих, стављао им цијев оружја у уста и на сљепоочницу пријетећи им убиством, гасио им цигарете по тијелу и мокрио по њима.

Све то је, према ставу Тужилаштва, за посљедицу имало повреде тјелесног интегритета, тешке физичке и психичке трауме, патње и понижење ових војника.

Он је, према оптужници, 30. септембра 1991. године, приликом батинања, испалио хитац из пиштоља у главу војника чији су иницијали Б.Б. и убио га.

На сајту Тужилаштва Србије за ратне злочине пише да су оптужницом од 7. јула 2021. године обухваћени догађаји од 14. септембра до 1. октобра 1991. у насељу Ракитје у објекту „зенги“ и МУП-а Хрватске.

Б.Т. је стављено на терет да је починио ратни злочин против ратних заробљеника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана