Оптужница против седморице Срба у Штрпцу због протеста против илегалне градње

Танјуг
Foto: Илустрација

УРОШЕВАЦ- Тужилаштво у Урошевцу подигло је оптужницу против седморице Срба из општине Штрпце који су у мају 2022. године протестовали против илегалне градње коју је у селу Севце започео Албанац Б.М., бизнисмен из Приштине, саопштила је данас Општина Штрпце.

Б.М. је 21. маја 2022. године започео градњу у селу Севце, у општини Штрпце, у близини реке, иако за то није имао дозволу, што је довело до протеста мjештана.

Општина Штрпце саопштила је да је Тужилаштво у Урошевцу подигло оптужницу против седморице грађана српске националности, који су између осталих присуствовали протесту 21. маја 2022. године.

Из ове локалне самоуправе напомињу да упркос томе што је Општина забранила градњу, као и кривичне пријаве против Б.М. због уклањања инспекцијских трака и наставка радова, надлежне институције нису предузеле никакве кораке против самог прекршиоца, већ се то чини против, како кажу, недужних мештана Севца.

 „Додатно, Општина Штрпце је добила допис од стране Министарства просторног планирања и инфраструктуре, а поводом жалбе Б.М., где се тражи да се читав случај поново разматра, а где је у међувремену и судском одлуком, и поред спора око власништва над земљиштем, одлучује у корист Б.М.“, наводе из општине Штрпце, додајући да све ово указује на очигледну намеру да се и против одлука извршне локалне власти, против петиције грађана која је једногласно подржана од стране Скупштине општине Штрпце, „делује у корист оних који сумњивим методама желе да остваре своје циљеве“.

Додаје се да ће се Општина Штрпце до краја свим правним и демократским средствима борити против оваквих и сличних случајева, те да ће у пуном капацитету стати уз своје грађане који су неоправдано позвани на одговорност.

“Заједно, без обзира на све, одупрећемо се свим притисцима. Неправда и притисци када је општина Штрпце у питању постали су свакодневница. Јасно нам је и зашто је то тако. Представнике међународних мисија и организација на Косову ћемо такође обавестити о овом, још једном, проблему уз веру да ће неко напокон да реагује и стане на пут институционалном насиљу над грађанима Штрпца“, закључују из општине Штрпце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана