Оптужница против Беливука и Миљковића за убиство Капетана

Танјуг
Оптужница против Беливука и Миљковића за убиство Капетана

ПОДГОРИЦА - Специјално тужилаштво Црне Горе подигло је оптужницу против српских држављана Вељка Беливука, Марка Миљковића, Небојше Јанковића и Ратка Живковића који су, према доказном материјалу, 14. октобра прошле године отели Милету Радуловића званог Капетан, а потом га предали осталим члановима кавачке групе, који су га по налогу Слободана Кашћелана и Игора Божовића убили два мјесеца касније.

Милош Радоњић и Петар Ђуровић означени су као директни извршиоци убиства Радуловића који се на мети ове криминалне организације нашао због сумње да је учествовао у планирању убиства Радоја Звицера у Украјини почетком 2020.

На оптужници, коју потписује специјални тужилац Саша Чађеновић, су и Радоје Звицер, Радоје Живковић, Милан Вујотић, Драган Кнежевић, Душко Рогановић и Владимир Вучковић, пише подгоричка Побједа.

Према документу Специјалног тужилаштва, Беливукова група коју су чинили Миљковић, Јанковић и Ратко Живковић по претходном договору са Кашћеланом, Игором Божовићем и осталим припадницима њихове криминалне групе су 14. октобра 2020. ,,силом, претњом и обманом задржали оштећеног Милету Радуловића дуже од 10 дана и према њему поступали на свиреп начин, у намХери да од њега изнуде новац и другу имовинску корист“.

Према плану ове 13-члане криминалне организације, Ратко Живковић је ступио у контакт са Радуловићем тражећи од њега да се виде па га позвао да дође у његову кућу која се налази у Спужу у Стањевића Рупи тврдећи да се ради о безбедном и сигурном мЈесту.

Не сумњајући у Живковића, Радуловић је дошао у његову кућу гдЈе су га дочекали Беливук, Миљковић и Јанковић који су га савладали и држали до вечерњих сати, а онда су га по налогу Кашћелана и Божовића пребацили у кућу коју је обезбЈедио оптужени Душко Рогановић у которском насељу Радановићи.

Радуловић је у том објекту држан до 21. децембра 2020. године, а за то врИЈеме су му Беливук, Миљковић, Божовић, Кашћелан, Звицер, Вујотић, Живковић, Кнежевић, Радоњић, Вучковић, Ðуровић и Рогановић претили и обмањивали га како би изнудили новац и информације ко су припадници супротстављене криминалне организације, гдје им се налазе „штекови“ са оружјем и дрога са којом тргују.

"Претили су му говорећи да ће га ставити у менгеле и показивали тела особа које су претходно припадници ове криминалне организације лишили живота и мучили", наводи се у оптужници, пише подгорички дневник.

Оптужени су обећавали Радуловићу да ће га, уколико им саопшти тражене информације, оставити у животу.

У страху за живот, Радуловић је Кашћелановој групи омогућио да преко његовог криптованог телефона и апликације Скај у његово име шаљу писане поруке да би намамљивали припаднике супротстављеног - шкаљарског клана да долазе на одређене локације гдје би их потом ликвидирали.

"Након што су, по својој процјени, од Радуловића извукли све информације и податке који их занимају, лажно су му обећали да ће га пустити да живи у Шпанији и да га неће убити", наводи се у оптужници.

Радоје Звицер је 21. децембра 2020. године по налогу Кашћелана и Божовића саопштио Радоњићу и Ђуровићу да убију Радуловића.

Истог дана, Радоњић и Ђуровић су у кући коју је обезбједио Рогановић убили Радуловића тако што су му ,,везали руке, а потом му на главу ставили најлонску кесу везавши је електричним продужним каблом око врата“.

Радуловић је преминуо од угушења, а његово тијело је запаљено код напуштеног војног објекта на врху Бабина глава - на Цетињу.

Осумњиченима за отмицу и убиство Радуловића на терет се ставља и сурова ликвидација Подгоричанина Николе Станишића.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана