Оптужени за прву отмицу земунског клана негирали кривицу,Бајић дjелимично признао

Танјуг
Оптужени за прву отмицу земунског клана негирали кривицу,Бајић дjелимично признао

БЕОГРАД- У Вишем суду у Београду данас је уводним излагањима кренуло испочетка суђење двојици бивших полицајаца и двојици припадника "земунског клана", који се терете за разбојништво и отмицу Новака Стевановића (22) 1997. године, након чега је он извршио самоубиство.

Суђење је кренуло испочетка због промене предсjедника судског већа. Данас су оптужени Милан Радукић, Саша Ђајић и Горан Ристић кратко негирали кривицу, док је оптужени Никола Бајић дjелимицно признао.

"Ја имам један део кривице, а ви ћете поценити колика је", навео је Бајић. Он је затражио од суда да не изводи опет доказе већ да само констатују шта је изведено на суђењу, са чим се сложио и пуномоћник оштећених. Са друге стране одбрана осталих оптужених је тражила да се поново непосредно изводе сви докази. Суд ће о овом предлогу одлучити накнадно, а следеће суђење заказано је за 11. октобар.

Током претходног поступка у судници је испитан Дејан Миленковић Багзи некадашњи припадник земунског клана, а одлучено је да суд испита и Љубишу Буху Чумета. У овом случају, који је познат и као прва отмица "земунског клана" учествовао и покојни Душан Спасојевић, а сада се суди за кривично дело разбојништво двојици бивших полицајаца и двојици припадника "земунског клана".

Оптужени су полицајац у пензији Милан Радукић, припадник Жандармерије Саша Ђајић, као и некадашњи припадници "земунског клана" Никола Бајић и Горан Ристић. Према оптужници, тројица оптужених су Стеванића на силу убацили у аутомобил, а затим га држали на непознатој локацији где су га малтретирали и захтевали од њега кључеве од стана његових родитеља.

Затим су из сефа у стану украли већу количину злата и око 100.000 њемачких марака. Поред оптужених и покојног шефа "земунског клана", у овом кривичном дјелу наводно је учествовао и тадашњи полицајац, касније сведок-сарадник у процесу против "земунског клана", такође покојни Зоран Вукојевић.

Оптужени Ђајић је био Вукојевићев кум. Стеванићу су пришли у Сарајевској улици, показали легитимације и наредили му да крене с њима. Потом су га убацили у "голф 2", за чијим је воланом био оптужени Ристић и потом га предали вођи клана - Спасојевићу, како би му рекао где су у кући њенових родитеља сакривени новац и драгоцијености.

Ова - прва "отмица" клана из Земуна, после које су уследиле и многе друге, решена пошто је бивши припадник клана Никола Бајић, који у затвору служи казну од 35 година, тужилаштву раније до детаља описао догађаје. Оптужени полицајци су у вријеме отмице радили у Полицијској станици у Земуну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана