Оптужени у предмету убиство Оливера Ивановића одбацили кривицу

Срна
Оптужени у предмету убиство Оливера Ивановића одбацили кривицу

ПРИШТИНА - Пред Специјалним судом у Приштини Марко Рошић, Недељко Спасојевић, Раде Басара, Силвана Арсовић, Драгиша Марковић и Жарко Јовановић изјаснили су се данас да нису криви према оптужбама у вези са убиством предсједника Грађанске иницијативе “Слобода демократија правда” Оливера Ивановића.

Судија Ваљон Курти је на припремном рочишту пред посебним одјељењем Специјалног суда претходно прочитао трећу оптужницу у овом предмету на албанском и српском језику.

У оптужници се наводи да припадник Косовске полицијске службе /КПС/ Раде Басара није испунио своју дужност, те да је поступао као члан криминалне групе и да је директно сарађивао са бившим командиром полицијске станице Сјевер Жељком Бојићем, по чијем је налогу скривао детаље са увиђаја.

Секретарица Грађанске иницијативе “Слобода демократија правда” Силвана Арсовић оптужена је да је помагала у извршењу убиства “стварајући услове” тиме што је знала да су камере искључене у вријеме убиства.

Косовски полицајац Дагиша Марковић је, према наводима из оптужнице, одавао службене информације тако што их је преносио лицима која су запослена у службама Србије.

Он је оптужен да је заједно са Жарком Јовановићем, такође припадником КПС-а, одговоран јер нису обезбиједили мјесто убиства Оливера Ивановића.

Недељку Спасојевићу, као припаднику Косовске полиције, и Жарку Јовановићу, осим за саучесништво у убиству, на терет је стављено да су посједовали оружје без дозволе.

Сви оптужени изјаснили су се да нису починили било какво кривично дјело у вези са убиством Ивановића, а Спасојевић и Јовановић признали су да су посједовали оружје без дозволе.

Рошићев адвокат Фарук Кореница затражио је да Рошић уз кауцију буде пуштен на слободу, наводећи да “не постоји разлог да окривљени избегне позив суда” и да је је кривица суда што се његов клијент налази у притвору више од двије године.

Исто су затражили и адвокати осталих притворених лица који имају право да до понедјељка, 8. фебруара, поднесу приговоре.

У оптужници је наведено да су сви оптужени припадали организованој криминалној групи коју су формирали и њоме руководили бивши командир Полицијске станице регион Сјевер у сјеверној Косовској Митровици Жељко Бојић, те актуелни потредсједник Српске листе Милан Радојичић и бизнисмен Звонко Веселиновић.

Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године испред сједишта СДП-а у Улици Сутјеска у сјеверној Косовској Митровици, у јутарњим часовима, са шест хитаца испаљених из непосредне близине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана