Oптужени отац и мајка дјечака који је починио масакр у "Рибникару", ево за шта их терете

Танјуг
Oптужени отац и мајка дјечака који је починио масакр у "Рибникару", ево за шта их терете

БЕОГРАД - Тужилаштво je подигло оптужницу и тражи 12 година затвора за оца дјечака који је починио масовно убиство у Рибникару Више јавно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против Владимира К, оца дјечака, који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" убио девет вршњака и чувара.

Оптужница је подигнута и против мајке дјечака К. К. као и радника и власника стрељане.

-Владимир К. оптужен је за кривично дело тешка дела против опште сигурности - рекао је тужилац Стефановић током обраћања новинарима у просторијама Вишег јавног тужилаштва у Београду. Истрага у овом предмету трајала је пет мјесеци.

-Против Владимира Кецмановића оптужница је подигнута за кривично дјело против опште сигурности -саопштио је Стефановић. Он је износећи оптужницу рекао да постоји оправдана сумња да је окривљени у периоду од годину прије трагедије у ОС “Владислав Рибникар обучавао сина од 13 година, да рукује ваздушним и ватреним оружјем, као и муницијом, те да гађа у мете у облику концентричних кругова и силуета људи, да пуни оквир, затим како да стоји и дише приликом коришћења ватреног оружја.

Стефановић је рекао да га је отац у три наврата водио у Стрељачки клуб “Партизан Practical Shooting ” и једном у отворени простор у Етно село Гостољубље у Мионици, упркос чињеници да таква активност и обука очигледно не одговарају узрасту његовог сина. Такође, како је рекао сумња се да је поступио супротно одредбама Закона о оружју и муницији и Павилника о просторно-техничким условима за безбједно смештање и чување оружја, јер није обезбиједио услове за безбједан смјештај оружја и муниције, односно држао је предметно ватрено оружје са припадајућих шест оквира и припадајућом муницијом уместо у металном сефу са кључем.

Како је Стефановић навео, Владимир К. чувао је све у два пластична кофера која служе за преношење оружја, а не за његово безбједно смјештање и чување, а кофери су се налазили у једном ранцу црне боје, тако што су оружје и припадајући оквир били упаковани у једном пластичном коферу са једним катанцем са шифром, а припадајућа муниција у другом пластичном коферу без катанца.

-У истрази је дакле утврђено да је окривљени држао необезбеђено оружје у коферима за транспорт оружја и муниције, уместо у сефу који се налазио причвршћен за зид у ормару у ходнику, а који је претходно окривљени набавио ради остваривања услова за безбедан смештај и чување оружја у циљу добијања одобрења надлежног органа за набављање и држање ватреног оружја - рекао је Стефановић.

Он је додао да је окривљени на тај начин омогућио дјетету да дође у посјед два пиштоља, за која га је претходно обучавао да пуца у стрељачком клубу, и то пиштоља марки “Ческа жбројевка” и “Ругер”, за чије набављање и држање је посједовао одобрење надлежног органа.

К.К., син окривљеног Владимира Кецмановића је, како се сумња, дошао у посјед неадекватно обезбијеђеног оружја 1. маја, када је напунио шест припадајућих оквира са муницијом за пиштоље “Ческа збројевка” и “Ругер” са укупно 92 метка и ставио их код себе, а затим их 3. маја пребацио у свој ранац и понио са собом у ОШ “Владислав Рибникар”, коју је похађао.

Ушавши у приземље школе, дјечак је прво пуцао у радника обезбјеђења, а затим је пуцао у двије ученице које су сједиле за столом за дежурство, као и у још једну ученицу која се налазила испред клавира.

Потом је ходником отишао до кабинета историје, у којем су се на часу налазили наставница историје, студент историје на пракси, као 23 оштећена, малољетна ученика одељења VII/2 у које је испалио укупно 45 пројектила. Ту је, како је рекао, убио шесторо дјеце и ранио петоро деце, као и наставницу историје.

Тужилаштво тражи 12 година затвора за Владимира Кецмановића, а за мајку дјетета, чији је ДНК пронађен на муницији, двије и по године затвора.

Оптужени су и власник стрељане и радник стрељане због, како је Стефановић навео, лажног свједочења.

За њих Тужилаштво тражи три године затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана