Општина Малишево саопштила да је ухапшен један од вођа тзв. ОВК Исни Киљај

Танјуг
Foto: Илустрација

ПРИШИНА- Еулекс је ухапсио бившег градоначелника општине Малишево и једног од бивших вођа тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК) Иснија Киљаја, објавила је општина Малишево на Фејсбуку.

Медији у Приштини јуче су јавили да је, по налогу Специјализованог тужилаштва, претресена кућа Киљаја.

Он је 2019. године позван у Хаг на разговор, али тада није прецизирао у ком својству је позван.

Специјализовано тужилаштво Косова саопштило је јуче да су током ове недјеље на КиМ спроведене операције у истражном процесу који се фокусира на кривична дела против спровођења правде и да су те операције подржали тзв. косовска полиција и Еулекс.

У Приштини су 30. октобра извршени претреси кућа Бљерима Шаље и Башкима Смакаја, бивших саветника некадашњег председника привремених приштинских институција и једног од вођа тзв. ОВК Хашима Тачија, 31. октобра претресена је кућа Тачијевог бившег саветника Артана Бехрамија, а 1. новембра је извршен претресу куће Исмаиља Суље, који је такође био саветник Тачија.

У Хагу је у току суђење бившим вођама тзв. ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију, које је почело 3. априла. Они су оптужени за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства.

Та кривична дјела квалификована су као злочини против човјечности и ратни злочини.

Тзв. ОВК је током 1998. и 1999. године извршила бројне злочине, убиства и отмице над припадницима војске и полиције тадашње Југославије, Србима и другим неалбанцима, као и Албанцима који нису прихватили да буду њени помагачи или припадници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана