Опозиција у Приштини скептична по питању чланства у Савјету Европе

Танјуг
Опозиција у Приштини скептична по питању чланства у Савјету Европе

ПРИШТИНА - Опозиционе странке у Приштини су скептичне по питању пријема тзв. Косова у Савјет Европе ове године.

Представници три опозиционе странке - Демократске партије Косова, Демократског савез Косова и Алијансе за будућност Косова, критикују власти привремених институција самоуправе због недостатка стратегије и лобирања и указују да ће сљедећег мјесеца бити година од када је Приштина поднијела захтјев за чланство у Савјету Европе. 

Савјет Европе није ни одговорио да ли ће захтјев Приштине бити разматран на састанку Комитета министара у мају, преноси Косова прес.

Посланица Демократске партије Косова, Аријана Муслиу-Шоши, рекла је да је невољност да се разматра захтјев тзв. Косова за чланство у Савјету Европе, присутна и у земљама које су признале самопроглашену независност.

Она је истакла да постоје земље које имају велику моћ, а које не подржавају чланство тзв. Косова у Савјету Европе.

Члан руководства Демократског савеза Косова Џафер Тахири такође је критичан према влади у Приштини због њеног приступа након подношења захтјева за чланство у Савету Европе, а посланик Алијансе за будућност Косова, Тиме Кадријај, сматра да је требало да буде упорнија како би обезбиједила гласове за чланство у Савјету Европе.

Министарка спољних послова и дијаспоре у привременим институцијама самоуправе, Доника Гервала, прошле недјеље је пред посланицима рекла да су гласови за чланство тзв. Косова у Савјету Европе обезбијеђени.

Приштина је поднијело захтјев за чланство у Савјету Европе 12. маја прошле године. Захтјев прво разматра Комитет министара, а затим коначну ријеч даје Парламентарна скупштина, коју чине представници држава чланица. За чланство је потребна двотрећинска већина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана