Окончана расподјела непокретности бивше СФРЈ: Србији амбасада у Копенхагену, дио у Делхију и стан у Трсту

Танјуг
Foto: Google Street View

БЕОГРАД - Договором држава сукцесора бивше СФРЈ на посљедњем састанку у Сарајеву, Србији су додијељени објекти амбасаде у Копенхагену, као и дио амбасаде и помоћни објекат у Њу Делхију и стан у Трсту, док ће са БиХ и Сјеверном Македонијом дијелити амбасаду/резиденцију у Ла Пазу, главном граду Боливије.

На овај начин у потпуности је окончана распојдела непокретности бивше СФРЈ из Додатка Анекса Б Споразума о питањима сукцесије у географским региону Организације за економску сарадњу и развој и Латинској Америци и Карибима, кажу за Танјуг у Министарству спољних послова након састанка.

Иначе, 20. састанак Мјешовитог комитета за расподелу дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ (спроводење Анекса Б Споразума о питањима сукцесије), одржан је у Сарајеву 13. и 14. септембра.

Састанку су присуствали овлашћени представници свих држава-сукцесора бивше СФРЈ – из БиХ Бакир Садовић, Хрватске Петар Узоринац, Сјеверне Македоније Борчо Дамјанов, Словеније Јожеф Дрофеник и из Србије Славица Јелача.

Дневни ред је обухватио низ актуелних тема у процесу расподјеле дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ, а састанак је окончан усвајањем Резолуције, односно доношењем низа конкретних одлука о расподјели 10 непокретности бивше Југославије.

Тако су Србији, овом расподјелом, додијељени објекти амбасаде у Копенхагену, амбасаде/резиденције у Ла Пазу (заједно са БиХ и Сјеверном Македонијом), дио амбасаде и помоћни објекат у Њу Делхију, као и стан у Трсту.

Такође, отписане су двије непокретности за које је, након провјере имовинско-правног и фактичког статуса, несумњиво утврђено да никада нису биле или више нису у власништву бивше Југославије.

Постигнут је и коначан договор у вези са подјелом земљишта у оквиру физичке подјеле дипломатског комплекса бивше СФРЈ у Бразилији, а договорена је и физичка подјела дипломатског комплекса у Њу Делхију.

Верификована је и ажурирана листа умјетничких дела, која су се налазила у дипломатско-конзуларним представништвима бивше државе, о чијем фактичком стању нема података, која ће се упутити Интерполу ради потраге и предузимања даљих мјера из њихове надлежности.

У МСП-у додају да је састанак у Сарајеву протекао у конструктивној и радној атмосфери, а, упркос комплексности процеса сукцесије, компромисно је остварен заједнички напредак и донијете значајне одлуке.

Наредни, 21. састанак Мешовитог комитета за расподјелу дипломатске и конзуларне имовине бивше Југославије, одржаће се до средине сљедеће године у Загребу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана