Окончана блокада: Прва возила прешла преко прелаза Јариње и Брњак

Срна
Foto: ГС

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Административни прелази Јариње на путу Лепосавић-Рашка и Брњак на путу Зубин Поток-Нови Пазар јутрос су отворени за саобраћај.

Прва возила прешла су са обје стране тачно у 8.00 часова. Контролу администартивних прелаза са косовске стране обављају припадници КПС-а, јавио је дописник Срне.

Из косовске полицијске службе Срни је речено да ће саобраћај убрзо бити нормализован пошто ће се на прелазима обављати рутинска контрола и контрола употребе стикера којима ће бити прелијепљене српске и ознаке самопрозваног Косова.

Како су појаснили, возачи аутомобила са српским регистарским ознакама при уласку на Косово и Метохију у обавези су да наљепницама које добију на прелазима прекрију заставу и грб Србије, а возачи аутомобила са регистарским ознакама самопрозваног Косова имају обавезу да прекрију ознаке прије уласка на територију централне Србије.

Шеф Еулекса Ларс-Гунар Вигемарк синоћ је објавио да "мисија Еулекса на захтјев косовске полиције наставља да прати ситуацију на сјеверу Косова заједно са НАТО-ом".

Он је истакао да је ситуација стабилна и да ће се систем стављања наљепница на регистарске ознаке са обје стране примјењивати јутрос од 8.00 часова што ће надгледати Еулекс.

Административни прелази Јариње и Брњак отварају се за саобраћај послије петанестак дана блокаде који је изазвала одлука Приштине да на Косово и Метохију не могу да улазе аутомобили са српски регистарским ознакама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана