Огласио се власник стрељачког клуба у који је долазио отац Косте К.

ГС
Foto: Танјуг/АП

Ратко Ивановић, предсједник београдског Стрељачког клуба "Партизан" изјавио је да дјечак који је убио девет својих вршњака и припадника осигурања у основној школи "Владислав Рибникар" никада није пуцао у стрељани у коју је долазио заједно с оцем који је вјежбао гађање.

- Отац је с времена на вријеме долазио код нас. Доводио је и сина, али дјечак никада није улазио у стрељану, а камоли пуцао. Он је сједио у врту кафића испред. Чекао га је испред и није улазио. Можда је покушао ући, али тврдим да би га инструктор у том случају одмах удаљио - каже Ивановић.

Клуб сарађује с полицијом
Објашњава да од када се одиграо незапамћени злочин на Врачару у медијима су изнијете погрешне информације и тврдње које једноставно, како каже, нису на мјесту.

- Тврдим. Понављам, тврдим... Дјечак гађао сигурно није. Ми као клуб сарађујемо с полицијом и све што су након злочина од информација или документације тражили од нас ми смо предали. Снимци сигурносних камера из стрељане су предати, као и дневници гађања, попис стрељива и све друго што су тражили - објашњава предсједник стрељачког клуба и додаје:

- Снимци камера се чувају минимум четири мјесеца, а врло вјероватно и до годину дана. Стрељана је под видео надзором 24 сата свакога дана, а свако ко уђе мора се идентифицирати личном картом инструктору који те податке уписује у дневник гађања.

Дневник гађања
Иначе дневник гађања редовно контролише полиција и не само дневнике већ и све друго везано за рад стрељане. Иначе у тужилаштву је потврђено да је формиран посебан предмет у циљу утврђивања свих околности у вези с радом и поступањем Стрељачког клуба "Партизан" и да је наложено полицији да прикупи потребна обавјештења.

Утврђује се да ли су неким интерним актом прописани услови кориштења услуга овог стрељачког клуба, је ли дозвољен или забрањен приступ малољетним особама и дјеци и друго. Затражено је и да се утврди је ли отац један од корисника Стрељачког клуба "Партизан", јесу ли он и његов син обучени за руковање ватреним оружјем и је ли отац доносио своје ватрено оружје за гађање и које, као и то је ли то оружје користио и његов син у стрељани.

Колико су пута користили услуге стрељане
Потребно је утврдити и колико су пута отац и његов син користили услуге стрељане, је ли споменути дјечак долазио сам или у пратњи родитеља, јесу ли се они бавили стрељачким спортом, те јесу ли имали обвезу достављања медицинског увјерења за кориштење услуга стрељане рекреативно или у виду спорта. Поред осталог затражено је и да се утврди за коју врсту, марку, модел, калибар и творнички број ватреног оружја је оцу дјечака дато одобрење надлежног органа.

Иначе у Вишем тужилаштву се већ води поступак против оца јер није на одговарајући начин осигурао чување оружја које је његов син користио у масовном убиству на Врачару, пише Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана