Огар: Премјештање споменика увреда за српске војнике и њихову француску браћу

Танјуг
Огар: Премјештање споменика увреда за српске војнике и њихову француску браћу

ПАРИЗ - Француски пуковник и некадашњи командант француских специјалаца на Косову и Метохији Жак Огар поручио је данас да премјештање споменика палим српским борцима у Приштини представља срамоту и увреду за српске војнике и њихову француску браћу по оружју.

-Премјештање споменика палим борцима Војске Србије 1914-1918 у Приштини је срамота. Овај чин је увреда за српске војнике и њихову француску браћу по оружју који су пали за ослобођење своје отаџбине Србије и за слободу - навео је Огар у писаној изјави.

Додао је да споменик, без одлагања, мора да се врати на своје мјесто. -Ако се то не догоди, одговорни би поименце носили срамоту за овај напад на част и оданост које ми, Французи и француски војници, дугујемо вјерним српским савезницима и пријатељима. Далеко од недостојне политике, живјело француско-српско пријатељство - поручио је Огар.

Група интелектуалаца из српске заједнице на КиМ покренула је петицију да се споменик палим српским борцима врати на централно мјесто спомен-парка на православном гробљу у Приштини, одакле је измјештен.

Петицију је потписао и Жак Огар.

На иницијативу француске амбасаде у Приштини, бијела спомен-плоча из 1984. године, на којој је поред крста исписано “Овдје леже посмртни остаци српских војника палих у ратовима 1912-18”, измјештена је са бочне стране парка, над којим је постављена застава Француске.

Умјесто ње, постављена је црна мермерна плоча на којој на француском, српском и албанском пише: “Француским војницима палим на Косову”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана