ОЕБС: Приштина да појасни депортацију игумана Фотија

Танјуг
ОЕБС: Приштина да појасни депортацију игумана Фотија

ПРИШТИНА- Мисија ОЕБС-а у Приштини саопштила је данас да је у контакту са Српском православном црквом (СПЦ) у вези са депортацијом протосинђела Фотија - игумана манастира Девина вода и нагласила да траже појашњење косовских власти о разлозима за његову депортацију у Сјеверну Македонију.

-ОЕБС досљедно подржава свештенство Српске православне цркве да добију своје боравишне дозволе у складу са косовским законодавством - наводи се у писаном одговору за Танјуг. Наглашавају да је Мисија ОЕБС-а такође пружила подршку оцу Фотију.

Епархија рашко-призренска саопштила је крајем недјеље да је косовска полиција депортовала са КиМ у Сјеверну Македонију игумана манастира Девина вода, који се налази на девет километара од Звечана.

Епархија је оцијенила да је тим чином практично започео отворени прогон свештенства и монаштва СПЦ са КиМ, што је неприхватљиво и вишеструко погоршава међунационалну и међувјерску ситуацију на КиМ.

Отац Фотије је 2009. именован је за настојатеља манастира Девина вода код Звечана, гдје је од тада боравио непрекидно пуних 13. година обављајући своје монашке дужности.

Он је као држављанин Сјеверне Македоније који је као и друга свештена лица Епархије рашко-призренске која немају документа издата из Приштине, аплицирао посљедњих пет година сваке године за боравишну дозволу, наводи се у саопштењу.

Редовно је и без икаквих проблема добијао продужења боравишне дозволе, а прије десетак дана успјешно је положио и имиграциони тест који организује министарство унутрашњих послова у Приштини.

Он је такође имао заказан термин у Департману за странце и имиграцију у Приштини, гдје је требало да добије привремену личну карту са боравишном дозволом за наредних пет година.

Отац Фотије као и друга црквена лица Епархије рашко-призренске која аплицирају за документа, ову процедуру пролазе уз координацију мониторинг тима ОЕБС-а, чији су представници били присутни током депортације.

Игуман Фотије стално је настањен у манастиру Девина вода, иако пријављену адресу има при Епархији у Призрену, јер му је својевремено саопштено да “сјевер Косова није у систему” и да не може да аплицира за документа са адресе на којој живи. Када је требало да подигне нову дозволу са личном картом речено му је, без образложења, да је његов захтјев одбијен, наведено је у саопштењу. Штавише, иако је имао одобрен боравак до 11. септембра ове године речено му је да одмах мора да иде у притвор и да ће бити депортован са КиМ, као и да су му све раније апликације и дозволе боравка на КиМ поништене и да ће његов даљи боравак на КиМ бити нелегалан.

У документу који му је достављен, цитирани су чланови закона који се односе на “разлоге националне безбједности” без навођења било какве кривичне или друге одговорности, јер отац Фотије није имао никакве проблеме те врсте.

Отац Фотије је, како су навели, у крајње непријатној ситуацији притиска био принуђен да потпише документа која су му предата на албанском и послије су му преведена.

Послије тога је био претресен са рукама на зиду и саопштено му је да, ако жели да избјегне притвор, може одмах бити депортован без званичног привођења, наводи ЕРП.

На молбу Епархије, поред представника ОЕБС-а, на лице мјеста дошао је и представник Еулекса, који је фотографисао документе и покушавао да добије образложење о разлозима депортације, али му је као и оцу Фотију само речено да се ради о “разлозима националне безбједности”.

Након што је практично био принуђен да пристане на депортацију, оцу Фотију је привремено одузет пасош Сјеверне Македоније и мобилни телефон, а његово возило паркирано испред зграде детаљно је претресено, што је видео и представник Еулекса.

Послије тога отац Фотије је спроведен уз полицијску пратњу до границе са Сјеверном Македонијом гдје су му враћени пасош и телефон. Оцу Фотију је онемогућено да оде до манастира и узме личне ствари.

Епархија наводи да је игуман Фотије добио забрану уласка на КиМ на пет година.

ЕРП наглашава да онемогућавање игумана Фотија да обавља црквену мисију, представља отворени примјер кршења људских и верских права, посебно имајући у виду закон о вјерским слободама на КиМ у коме се каже да “неће постојати произвољна забрана за улазак или боравак на КиМ за свештенике, кандидате и свештенство, монахе, монахиње и посјетиоце”.

ЕРП је у међувремену о догађају обавијестила ЕУ, Еулекс, амбасадоре земаља Квинте, али и међународне организације које се баве заштитом вјерских и људских права. На овај начин Приштина је, како додају, онемогућила функционисање манастира у коме је отац Фотије служио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана