ЦИК у Приштини одузео мандат Ивану Тодосијевићу

Срна
ЦИК у Приштини одузео мандат Ивану Тодосијевићу

БЕОГРАД - Централна изборна комисија (ЦИК) у Приштини одузела је одборнички мандат Ивану Тодосијевићу јер су га власти самопроглашеног Косова раније осудиле због изјаве да је злочин у Рачку измишљен.

Портал Коссев из Косовске Митровице објавио је да је, сходно тој одлуци, Тодосијевића у Скупштини општине Звечан замијенио Марко Стевановић, сљедећи кандидат Српске листе са највише гласова.

Ова одлука ЦИК-а, како је објашњено, донесена је зато што је Тодосијевић правоснажном пресудом осуђен за кривично ђело.

ЦИК се позвао на закон, по којем “кандидат не може бити лице које је правоснажном пресудом осуђивано за кривично дело у последње три године”.

Апелациони суд самопроглашеног Косова потврдио је у августу пресуду Основног суда у Приштини, којом је тадашњи посланик Иван Тодосијевић из Српске листе осуђен на двије године затвора због “изазивања расне, националне или вјерске мржње, раздора и нетрпељивости”.

Тодосијевић је осуђен због изјаве о Рачку коју је дао на церемонији у Звечану поводом 20 година од НАТО агресије на СР Југославију.

“Повод за агресију на нашу земљу била је такозвана хуманитарна катастрофа на простору Косова и Метохије, измишљени Рачак, а управо су ти шиптарски терористи који су све то измислили, чинили највећа злодела на Косову и Метохији, за која нико до дан данас није одговарао”, рекао је тада Тодосијевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана