Одржано припремно рочиште Зенги, суђење за злочине над војницима ЈНА почиње 7.октобра

Танјуг
Одржано припремно рочиште Зенги, суђење за злочине над војницима ЈНА почиње 7.октобра

БЕОГРАД - У Посебном одјељењу за ратне злочине Вишег суда у Београду, данас је одржано припремно рочиште пред почетак суђења некадашњем припаднику хрватског "Збора народне гарде" (ЗНГ-Зенге) Бранку Тунићу (59), коме се суди у одсуству, а оптужен је за убиство војника ЈНА Марка Утржана и злостављање још 14 војника ЈНА у логору Ракитје у Загребу, септембра 1991. године.

Припремно рочиште, које је затворено за јавност, данас је завршено, а главни претрес заказан је за 7. октобар, рекао је за Танјуг пуномоћник оштећених, адвокат Душан Братић.

На данашњем рочишту прочитана је оптужница, након чега су одбрана и тужилаштво предложили своје доказе, па је предсједница судског вијећа заказала главни претрес.

У међувремену још двоје оштећених се јавило тужилаштву због чега је предложено њихово испитивање.

Одбрана оптуженог је инсистирала да се оштећени непосредно испитају, а не да се само прочитају њихови искази, што је тужилаштво подржало.

Тунићу се суди у одсуству, јер није доступан правосудним органима Србије.

Он је поријеклом с Косова и Метохије из општине Витина, а сада живи у Хрватској.

Према потврђеној оптужници Тужилаштва за ратне злочине Србије, у коју је Танјуг имао увид, Тунић се терети да је од 14. септембра до 1. октобра 1991. године у Загребу, као припадник Зенга заједно са више НН припадника исте јединице, кршио правила међународног права за вријеме оружаног сукоба који је тада постојао у Републици Хрватској.

Овај сукоб, како се наводи, није имао карактер међународног сукоба, а водио се између снага ЈНА са једне стране и хрватских оружаних формација у коју су спадале јединице тзв. ЗНГ и МУП-а Хрватске са друге стране.

Тунић и остала НН лица извршила су ратни злочин против ратних заробљеника, односно према војницима на редовном одслужењу војног рока у ЈНА, који су претходно положили оружје и предали се.

Заробљени војници су спроведени у објекат Зенги и МУП-а Хрватској у насељу Ракитје, где их је Тунић застрашивао, мучио, тјелесно повређивао, те поступао на нарочито увредљив и понижавајући начин, а једног војника ЈНА је убио хицем из пиштоља.

Он је, према оптужници, у више наврата у просторијама у којима су заробљеници боравили, обједовали и у подрумским просторијама, оштећене М.У, Ж.Л, Т.Н, Р.Д, Д.Д, Ж.Ј, Б.Б, М.П, С.А, Д.С, П.С, Г.М, Г.С. и Г.Г. тукао кундаком оружја, рукама и ногама по глави и телу, те гуменом палицом по леђима и табанима.

Везивао их је лисицама и приморавао да легну на тло, а затим их газио чизмама и скакао по њима, пријетио им ножем да ће им извадити очи и да ће их заклати, репетирао оружје на њих, стављао им цијев оружја у уста и на сљепоочницу, пријетећи им убиством, гасио им цигарете по тијелу и мокрио по њима.

-Све то је за посљедицу имало повреде тјелесног интегритета, тешке физичке и психичке трауме, патње и понижавање оштећених - навело је тужилаштво.

Потом је 30. септембра 1991. године, приликом батињања војника Марка Утржана Тунић из пиштоља испалио хитац њему у главу, нанијевши му прострелну рану главе, којој је младић подлегао на лицу места.

Пуномоћник оштећених, адвокат Душан Братић, каже за Танјуг да се након писања медија о овом случају, јавило још шест људи који наводе да их је оптужени злостављао у Ракитју.

-Један од тих оштећених је држављанин Сјеверне Македоније, а један БиХ  -прецизира Братић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана