Oдржана тактичка вјежба “Садејство 2020” ВИДЕО

Срна
Oдржана тактичка вјежба “Садејство 2020” ВИДЕО

БЕОГРАД - На Пештерској висоравни одржана је здружена тактичка вјежба са бојевим гађањем Војске Србије “Садејство 2020”.

Вјежби на полигону “Пештер” присуствовали су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, предсједник Србије Александар Вучић, министар одбране Србије Александар Вулин, премијерка Србије Ана Брнабић, начелник генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и други званичници.

На вјежби је учествовало око 2.800 припадника Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Копнене војске, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде, више од 150 борбених и неборбених возила и борбених система и око 40 ваздухоплова.

Вјежба је почела предајом рапорта предсједнику Србије, који је дао знак за њен почетак.

На Пештерској висоравни и у ваздушном простору могли су да се виде авиони “миг 29”, “орао и “супергалеб Г-4” и хеликоптери Ми-35, Ми-17В5, Ми-8, као и борбени хеликоптер “гама”.

Приказан је и велики број модернизованих средстава и средстава из развоја одбрамбене индустрије, која је први пут заједно дејствовала на једној вјежби.

Вјежба се састојала од седам секвенци, током које је приказано стање обучености команди и јединица Војске Србије у рјешавању тактичких и ватрених задатака током извођења здружене операције са тежиштем на ваздухопловној ватреној подршци снага копнеен војске.

Припадници 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде реализовале су хеликоптерски десант снага, неутралисање противника и специјални десант, уз коришћење најсавременије балистичке опреме, дронова и модернизованих борбених возила.

Приказано је дејствовање авиона “миг 29”, “орао” и “супергалеб Г-4, хеликоптера Ми-35 -84.

Вјежба је завршена скоком два припадника 63. падобранске бригаде који су носили заставу Србије и заставу Војске Србије, а приземљили су испред командном мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана