Одржана прва сједница Радне групе за подршку менталном здрављу и сигурности младих

Срна
Одржана прва сједница Радне групе за подршку менталном здрављу и сигурности младих

БЕОГРАД - У Београду је данас одржана прва сједница Радне групе за подршку менталном здрављу и сигурности младих, која је формирана одлуком Владе Србије.

Радна група ће уз помоћ међународних партнера, Уницефа и земаља које су имале искуства са сличним трагедијама попут ове са којима се Србија суочава, предузети све даље кораке који подразумијевају пружање подршке дјеци и њиховим породицама, као и културе сјећања на све жртве, саопштено је из Владе Србије.

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић поручила је да је од изузетног значаја да она почне да дјелује што је прије могуће.

“Влада Србије ће подржавати, пратити и координисати функционисање ове радне групе, али ће главну ријеч водити стручњаци, чију ће сваку одлуку Влада у потпуности испоштовати и спровести у дело”, навела је Брнабићева.

Доктор Милица Пејовић Милованчевић истакла је да је ситуација у којој се читава земља нашла потпуно нова и представља нешто са чим се у својим каријерама до сада нису сусрели.

Према њеним ријечима, неопходно је фокусирати се на дјецу и њихово ментално здравље, прије него на било шта друго, како би из свега овога изашли са што мање посљедица.

Докторка Тамара Џамоња истакла је да је неопходно формирати специјализоване и сталне тимове који ће се бавити појединачним стварима, као што су тимови за подршку дјеци, родитељима и наставницима.

Она је додала да је важно да се састави тих тимова не мијењају, јер је људима којима је потребна помоћ, такође потребна и извјесна врста сталности и предвидивости.

Осим Радне групе за подршку менталном здрављу и сигурности младих, одлуком Владе формирани су и Сајет за спречавање вршњачког насиља и Радна група за безбједност дјеце на интернету.

У двије пуцњаве које су се догодиле прошле седмице у Београду и Младеновцу убијено је 17 људи, највише дјеце, а 20 је повријеђено.

Нападачи су у оба случаја ухапшени - ученик седмог разреда у школи на Врачару који је усмртио осам ћака и радника обезбјеђења, као и 21-годишњак који је у селима код Младеновца убио осморо људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана