Одржана комеморација у Новом Саду поводом смрти фоторепортера Јарослава Папа

Срна
Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић на комеморацији Јарославу Папу
Foto: Танјуг | Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић на комеморацији Јарославу Папу

НОВИ САД - У Новом Саду данас је одржан комеморативни скуп на којем су се породица, колеге и пријатељи опростили од фоторепортера Тањуга Јарослава Папа - једног од највећих велемајстора новинске фотографије у Србији.

Генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајевић истакао је да је Пап био неко ко је уживао у свом послу.

"Од немерљиве је вредности да се наша еснафска организација, чији је био члан, познавати по људима, као што је био Јарослав Пап", истакао је Брајовић обраћајући се бројним окуљенима на комеморацији одржаној у Културном центру Новог Сада.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је Пап био велики умјетник, хроничар Новог Сада и Војводине, али и ријетко скроман и повучен човјек са невјероватним осјећајем за фотографију.

"Јаро је био као добри Деда Мраз на догађајима, никад наметљив, увек по страни, а увек на правом месту. Никада у првом реду, а увек са правом фотографијом. И то могу само велики уметници, то је чињеница. Не морате да будете стручњак за фотографију и медије, то можете да осетите", рекао је Вучевић.

Од Папа су се бираним ријечима опростили и главни и одговорни уредник листа "Дневник" Нада Вујовић, потом његов дугогодишњи колега и садашњи главни уредник Првог програма Радио-телевизије Војводине (РТВ) Ненад Ћаћић и новинар Ђорђе Вукмировић.

Јарослав Пап изненада је преминуо у понедјељак, 16. августа, у 65. години, у ловишту "Казук" у Специјалном резервату природе "Горње подунавље", у којем је деценијама биљежио величанствене слике природе које су обишле цијели свијет.

Пап је у изузетно богатој каријери пратио и снимао преврат у Румунији крајем осамдесетих, ратна збивања у Источној Славонији, Барањи и западном Срему почетком деведесетих и НАТО бомбардовање СР Југославије 1999. године.

Више од 1.000 његових фотографија о тим догађајима емитовано је у земљи и иностранству, посредством најеминентнијих свјетских новинских агенција са којима је сарађивао, од Асошиејтед преса до Ројтерса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана