Одржана комеморација Иштвану Пастору

Срна
Одржана комеморација Иштвану Пастору

НОВИ САД, - У Новом Саду је одржана је комеморативна сједница поводом смрти предсједника Скупштине Војводине Иштвана Патора.

Од Иштвана Пастора у Скупштини Војводине говором су се опростили потпредсједник Скупштине Дамир Зобеница, премијер Војводине Игор Мировић и предсједник покрајинске посланичке групе Савеза војвођанских Мађара Бојан Баги, пренијла је Радио-телевизија Војводине.

У Скупштини Војводине отворена је и Књига жалости, у коју су се уписали предсједик Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић, некадашњи предсједник парламента Српске.

Предсједник Скупштине Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор биће сахрањен данас у 14.00 часова на Бајском гробљу у Суботици.

Како је ранија објавио његов син Блаинт Пастор, од Пастора ће се говором опростити мађарски премијер Виктор Орбан, предсједник Србије Александар Вучић и представници мађарског народа у Србији и Румунији.

Предсједник Скупштине Војводине Иштван Пастор преминуо је 30. октобра у 68. години. Био је предсједник Скупштине Војводине у три мандата, од 2012. године до данас.

Одликован је Сретењским орденом Првог степена Србије, као и државним орденом за заслуге Мађарске.

Ненад Стевандић уписао се јутрос у књигу жалости која је отворена поводом смрти предсједника Скупштине Војводине Иштвана Пастора за кога је навео да се заложио да се успостави и сарадња два парламента и развије сарадња српског и мађарског народа.

-Пастор је својим велики трудом и залагањем учинио све да се успостави и учврсти сарадња наша два парламента, да се развије привредна, образовна и културна сарадња како Републике Српске и Војводине, тако и српског и мађарског народа - навео је Стевандић на “Иксу”.

Недељко Чубриловић упутио је телеграме саучешћа породици, Скупштини Војводине и Савезу војвођанских Мађара поводом смрти Иштвана Пастора за кога је навео да је био примјер људске доброте, повећености послу и његовању пријатељских односа између мађарског и српског народа.

-Са дубоким жаљем изражавам искрено саучешће због прераног одласка Иштвана Пастора са којим сам имао веома добре институционалне, професионалне и, прије свега, чврсте пријатељске везе, које смо успоставили и заједнички његовали током низа година нашег познанства. Пастор је био примјер људске доброте, посвећености послу и његовању пријатељских односа, посебно између мађарског и српског народа, на чему смо му бескрајно захвални - навео је Чубриловић који се данас уписао у Књигу жалости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана