Одржан парастос страдалима током турске окупације Београда

Танјуг
Одржан парастос страдалима током турске окупације Београда

БЕОГРАД - У Храму Светог Саве данас је служен парастос страдалима током турске окупације Београда, а служио га је Старјешина Храма Светог Саве владика Стефан Шарић уз саслужење свештенства.

Владика Стефан Шарић, након парастоса, рекао је су Турци владали Србима 500 година и да је очигледно толико времена требало да прође како би се сјетили бранитеља Београда, а који су, како каже, жртвовали своје животе да би заштитили ближње и оно што је свето.

“Данас не морамо да дајемо свој живот, али је веома важно што смо се окупили на овај дан, да се заједно помолимо за људе који су свету ствар учинили, али се тиме и молимо да се они моле за нас, како би нас учили којим путем да идемо”, рекао је владика Стефан.

Владика је истакао да такви догађаји уче да се не забораве преци, као и да се мисли о потомцима и будућности.

“Радујем се што смо се окупили у оваквој светињи на тако важан догађај и верујем да ће нам пут бити јаснији после ових молитава”, рекао је владика.

Замјеник градоначелника Горан Весић, који је присуствовао парастосу у Храму, изразио је захвалност Патријарху СПЦ Порфирију као и владики Стефану Шарићу што су прихватили молбу Града да се заједнички обиљежи тај тужан догађај у историји српског народа.

Он је рекао да је у том периоду, када је прије 500 година Београд пао под власт Отоманске империје наступио најтежи период у историји Града.

“Опстали смо као народ и сачували смо идентитет и успели да дочекамо тај 19 век где смо се ослободили само захваљујући томе што смо имали цркву око које смо могли да се окупимо”, рекао је Весић.

Весић је навео да се за вријеме турске окупације у Београду догодио геноцид и етничко чишћење, јер је турски Султан Сулејман, који је био нови господар Београда, како каже, протјерао православно српско становништво у Цариград.

“То је једна од најтежих несрећа која је погодила наш народ и никада не треба да заборавимо храбре браниоце Београда и тај народ који је на силу протеран “, казао је Весић.

Парастосу су присуствовали између осталих, помоћик градоначелника Андреја Младеновић, чланови Градског вијећа, секретари, директори јавних предузећа и представници општина.

Сутра, у недјељу, навршава се тачно 500 година откако су Турци 29. августа 1521. године окупирали Београд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана