Одржан комеморативни скуп поводом бомбардовања РТС-а

Срна
Одржан комеморативни скуп поводом бомбардовања РТС-а

БЕОГРАД - На комеморативном скупу поводом погибије 16 радника РТС-а 1999. године данас је још једном постављено питање зашто нико од челника 19 НАТО земаља које су извршиле агресију на СР Југославију без одобрења Савјета безбједности УН није одговарао за тај злочин.

Прије 21 годину 23. априла НАТО је у 2.06 часова бомбардовао зграду РТС-а у Београду и убио 16 људи, а комеморативни скуп одржан је рано јутрос под називом "Сећање на недужне".

У име породица погинулих на скупу је говорио Мирослав Медић, који је тада изгубио брата.

Он је истакао да је 16 радника РТС-а "на свиреп начин мучки убијено на својим радним местима без права да се заштите и да се склоне на сигурно бар у време ваздушне опасности", пренио је РТС.

"Убиле су их НАТО земље које су зграду РТС-а прогласиле за легитиман војни циљ супротно свим до тада познатим правилима и обичајима ратовања, иако су знали да се у њој налазе само цивили који су обављали свој посао", рекао је Медић.

Он је навео и да су "тог јутра, злочиначки авиони без јасног упозорења и без гриже савести са безбедне удаљености на радним местима убили 16 људи".

"Зашто? Шта су им ти људи урадили? Кога су угрожавали? Коме су били претња? То су били обични људи који су само професионално обављали свој свакодневни посао", рекао је Медића.

Он је упитао зашто нико од челника 19 НАТО земаља које су извршиле агресију на СР Југославију без одобрења Савета безбједности УН није одговарао за тај злочин и "зашто нико од државних власти тада није предузео ништа да се спречи ова трагедија".

"Зашто нико у Савезном министарству одбране није реаговао на непоступање тадашњег генералног директора Драгољуба Милановића по наредби Савезне владе под бројем 37 по којој је био обавезан да измести људе и технику на резервно место рада у случају ратног стања", рекао је Медић.

Он је упитао и "зашто они који су то морали и чија је то обавеза била ништа нису учинили да се људи заштите иако је било најава да је телевизија могућа мета".

"Да ли је нечији интерес био да буде још више мртвих? Зашто готово нико није помогао породицама да се прибаве докази и расветле све околности које су претходиле овом злочину?", упитао је Медић.

Он је подсјетио да породице убијених испред споменика у Ташмајданском парку већ 21 годину траже одговоре на ова иста питања.

"Тражимо истину. Жртве и овај споменик су опомена да се овакав злочин више никада не понови и не заборави због будућих генерација", рекао је Медић.

У нападу су погинули шминкер Јелица Мунитлак /27/, видео-миксер Ксенија Банковић/27/, техничар у размјени Дарко Стоименовски /25/, техничар у мастеру Небојша Стојановић /26/ и радник обезбјеђења Драгорад Драгојевић /27/. Те вечери су погинули и електричар Драган Тасић /29/, камерман Александар Делетић /30/, техничар Славиша Стевановић /32/, дизајнер програма Синиша Медић /32/, техничар Иван Стукало /33/ и радник обезбјеђења Дејан Марковић /39/. Погинули су и радник обезбјеђења Милан Јоксимовић /47/, техничар у мастеру Бранислав Јовановић /50/, прецизни механичар Милован Јанковић /59/, режисер програма Томислав Митровић /61/ и монтер Слободан Јонтић /54/.

Нико из тадашњег руководства НАТО-а није одговарао за убиство медијских радника, док је Милановић осуђен на 10 година затвора јер није, по одлуци тадашње Савезне владе, измјестио људе из зграде РТС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана