Одређен притвор за оца дјечака који је убио деветоро људи

Танјуг
Одређен притвор за оца дјечака који је убио деветоро људи

БЕОГРАД - Виши суд у Београду одредио је до 30 дана притвор оцу Владимиру К. (47) чији је син К.К. у ОШ Владислав Рибникар убио девет и ранио седам људи.

Владимира К. сумњиче за кривично дјело Тешка дјела против опште сигурности из члана 288. став 2, у вези члана 278 став 1 Кривичног законика.

Притвор му је одређен због постојања особитих околности које указују да би у кратком временском периоду могао поновити кривично дјело, као и јер је за кривично дјело које му се ставља на терет прописана казна затвора преко десет година а начин извршења и тежина посљедица кривичног дјела довели су до узнемирења јавности које може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка.

Сумња се да је Владимир К. у претходном периоду обучавао свог 13-годишењег сина К.К. да рукује ватреним оружјем и муницијом, тако што га је водио у стрељачки клуб како би увјежбавао гађање мета из ватреног оружја, упркос чињеници да дијете има 13 година и да таква активност и обука очигледно не одговарају његовој животној доби, саопштило је ово тужилаштво.

Такође, Владимир К. је, како се сумња, поступио супротно одредби члана 32 став 1 Закона о оружњу и муницији и супротно члану 2 став 1 Правилника о просторно техничким условима за безбједно смјештање оружја и муниције, јер није обезбиједио услове за безбједан смјештај и чување оружја и муниције тако да оно не може доћи у посјед неовлашћених лица, односно да буде закључано и посебно одвојено у сефовима, касама или сличним ормарима који се не могу лако отворити.

Сумња се да је усљед оваквог његовог поступања 3. маја 2023. године његов син К.К успио да дође у посјед пиштоља марке CZ Shadow, калибра девет пута 19 милиметара и пиштоља марке Ruger МК калибра 22 мм ЛР, за које осумњичени Владимир К. посједује дозволе надлежног органа, а које се налазило у неправилно обезбјеђеном металном сефу у ормару који се налази у предсобљу стана.

Дијете је оружје и муницију понијело са собом у ОШ „Владимир Рибникар“ у Београду, коју иначе похађа, гдје је испалио велики број хитаца и лишио живота радника обезбјеђања и осморо ученика, а тешко ранио шесторо ученика и наставницу школе.

Осумњичени је на саслушању негирао извршење кривичног дјела и детаљно је изнио одбрану.

К.К. није кривично одговоран према важећим прописима, јер нема навршених 14 година живота.

Смјештен је ради опсервације у одговарајућу психијатријску установу за дјецу и омладину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана