Одгођено рочиште Беливуку, адвокат тражи изузеће тужилаца

СРНА
Foto: arhiva

БЕОГРАД - У Специјалном суд у Београду вечерас је одгођено припремно рочиште припадницима организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића оптуженим за пет убистава, трговину дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмице и силовање.

Суђење је одгођено јер је Беливуков бранилац Дејан Лазаревић затражио изузеће поступајућег замјеника тужиоца за организовани криминал Саше Иванића и главног тужиоца за организовани криминал Младена Ненадића, као и предсједника судског вијећа Винке Берахе. "Захтев сам поднео због неправилности у раду поступајућег тужиоца, а после потврђивања оптужнице Бераха је донела одлуку о потврђивању споразума о сведочењу за које није могла за два кривичне дела, већ судија за претходни поступак", рекао је Лазаревић новинарима испред Специјалног суда.

О овом захтјеву ће бити одлучено до четвртка, 10. марта, када је заказан наставак рочишта. Беливук и Миљковић су подржали овај захтјев обративши се кратко суду. Један од разлога за изузеће тужиоца је што је Беливук био прислушкиван у притвору. Претходно је рочиште каснило три часа пошто је стража сваког од оптужених детаљно претресала из разлога безбједности и провјере да ли имају код себе нешто недозвољено.

Полиција је, такође, са посебно дресираним псима провјеравала и ходник, судницу и околне просторије из предострожности. Беливук, његов најближи сарадник Марко Миљковић и још 28 припадника овог криминалног клана оптужени су за пет убистава, отмице, силовање, трговину дрогом и нелегално посједовање оружја. Према сумњама тужилаштва, Беливук и остали су формирали ову криминалну групу како би под параваном навијачке групе "Принципи" вршили разна кривична дјела и тако преузели примат у подземљу. Оптужница против Беливука и његовог монструозног клана има 322, а докази 10.000 страница.

Клан се терети да су своје супарнике у викендици у Ритопеку, код Београда, тукли и мучили, сјекли на комаде, мљели у машини за мљевење меса, а остатке потом у џаковима носили и просипали у Дунав. У оптужници се наводи да је група била дио кавачког криминалног клана из Црне Горе који је годинама у рату са шкаљарском групом, такође, из Црне Горе.

Осим исказа два свједока-сарадника, један од кључних доказа против групе, која је оптужена за убиства Милана Љепоје, Александра Глигоријевића, Здравка Радојевића, Лазара Вукићевића и Горана Величковића, јесу и поруке које су размјењивали путем апликације "скај", за коју су вјеровали да је шифрована и да у њу истражитељи не могу да уђу. У тим телефонима је нађено 55 фотографија жртава, чија тијела су комадали и све снимали.

Тужилаштво за организовани криминал у Београду подигло је у 30. јула прошле године оптужницу против Беливука и његове групе. Претходно су 4. фебруара прошле године ухапшени Беливук и Миљковић и још 17 особа, а касније и остатак групе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана