Одбрана Шарића и осталих тражи испитивање оних који су признали шверц кокаина

Танјуг
Foto: З. Јовановић

БЕОГРАД- У Апелационом суду у Београду данас је настављен претрес у другостепеном поступку поводом жалби на првостепену пресуду Дарку Шарићу и другим окривљенима за кријумчарење 5,7 тона кокаина из Јужне Америке у Западну Европу.

Након што су јуче сви оптужени рекли да остају при ранијим одбранама и да негирају кривицу, данас су њихови браниоци више од три сата износили приједлоге којима траже да суд издвоји одређене доказе из списа предмета као незаконите, како на тим доказима не би заснивао пресуду.

Највећи број приједлога за издвајање доказа односи се на наредбе за прислушкивање телефонских разговора, које су, према мишљењу бранилаца, прибављене на незаконит начин.

Поред тога тражили су и непосредно саслушање деветорице окривљених, који су прије десетак година са Тужилаштвом за организовани криминал склопили споразуме о признању кривице, на основу којих су правоснажно осуђени на вишегодишње казне затвора.

Један од Шарићевих бранлаца , адвокат Радослав Баћовић указао је да су управо на бази исказа тих окривљених осуђени људи, против којих се сада води поступак.

"Казне које су они добили, а које су засноване на тим исказима, превелике су, а да ми нисмо чули шта су ти што су склопили споразуме рекли. Треба да чујемо од њих, каква је улога људи који овде седе", рекао је Баћовић.

Браниоци су затражили и да петочлано вијеће Апелационог суда непосредно саслуша и тројицу свједока сарадника - Небојшу Јоксовића, Радана Адамовића и Драшка Вуковића.

Адамовић и Вуковић ни једном рјечју нису теретили Шарића.

Адвокат Марко Кљајевић, бранилац Горана Соковића, који је у бекству, тражио је од суда да у односу на његовог клијента одбаци оптужницу, наводећи да је Соковић црногорски држављанин и да се, како је трдвио, због тога против њега не може водити поступак у одсуству.

Велислав Милутиновић, бранилац Родољуба Радуловића, који је такође у бекству, оспорио је надлежност суда у вођењу поступка, истичући да суд у Београду не може да суди за дијела која су наводно почињена у иностранству.

Поступајући замјеник тужиоца за организовани криминал Саша Иванић сматра да су сви приједлози одране неосновани и успротивио се њиховом извођењу.

Нагласио је да су сви докази у списима предмета, прибављени на законит начин.

Одлуку о свим овим приједлозима, вијеће Апелационог суда ће саопштити у петак, за када је заказан наставак претреса.

Претреси који су били заказани за сриједу и четвртак су отказани.

Шарићу је 24. децембра укинут притвор и одређен кућни притвор тако да је у понедјељак, као и данас сам без пратње судске страже дошао у Специјални суд гдје се одржава овај другостепени претрес.

Он је четири и по године био у бјекству, а предао се домаћим правосудним органима у марту 2014. године од када је до 24. децембра 2021. био у притвору.

Иначе претрес пред Апелационим судом се одржава пошто је овај суд након поновног разматрања жалби у новембру прошле године, одлучио да отвори претрес и сам изведе кључне доказе, након чега ће донијети нову правоснажну пресуду.

Прву правоснажну пресуду је у мају прошле године Врховни касациони суд укинуо по ванредном правном лијеку и наложио да се поново разматрају жалбе на првостепену пресуду Специјалног суда из 2018. године којом је Шарић осуђен на 15 година затвора због шверца кокаина током 2008. и 2009. године.

Након овог јавног дијела претреса биће донијета нова другостепена пресуда која ће накнадно бити објављена писаним путем.

Апелациони суд сада може првостепену пресуду да потврди у цјелости, да је преиначи у цјелости или у неким дијеловима или у висини казни и да онда изрекне правоснажну пресуду.

Првостепеном пресудом на коју су изјављене жалбе Шарић је осуђен на 15 година затвора као један од три организатора групе која је кријумчарила укупно 5,7 тона кокаина из Јужне Америке у Западну Европу током 2008. и 2009. године.

Горан Соковић, који је све време у бјекству осуђен је на 15 година затвора, такође као организатор групе, као и Жељко Вујановић који је добио 14 година затвора, а зимус је одведен на издржавање казне.

Остали оптужени су осуђени на казне затвора од 9 и по до 12 година затвора, док су тројица свједока сарадника добила симболичне казне од пет до 10 мјесеци затвора.

Осим у односу на Шарића, поново се разматрају жалбе Горана Соковића, Жељка Вујановића, Марка Пандрца, Николе Димитријевића, Ненада Новаковића, Бошка Недића, Петра Обрадовића, Небојше Сретеновића, Михајла Ђоковића, Родољуба Радуловића, Борислава Туњића, Милана Миловца, Живка Сибинског, Дарка Тошића, Милоша Цајића и сведока сарадника Радана Адамовић, Небојше Јоксовића и Драшка Вуковића.

Шарићу је укинутом правоснажном одлуком Апелационог суда у новембру 2020. године била потврђена казна од 15 година затвора, коју му је претходно у децембру 2018. године првостепеном пресудом изрекао Специјални суд.

Крајем јула 2020. године Шарић је првостепеном пресудом Специјалног суда осуђен на девет година затвора због прања 20 милиона евра зарађених од продаје наркотика.

У овом случају у току је жалбени поступак, али сејдница за разматрање жалби још није заказана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана