Одбор за Косово и Метохију: Безбједност на Космету изразито нестабилна, посебно за Србе

Срна
Foto: Вијести Онлајн

БЕОГРАД - Одбор за Косово и Метохију Скупштине Србије оцијенио да је актуелно стање безбједности на простору јужне српске покрајине изразито нестабилно и напето, посебно у контексту положаја српског и других неалбанских народа, што је посљедица рушења дијалога Београда и Приштине и непоштовања постигнутих споразума.

Одбор је указао да је такво стање посљедица и једностраних потеза Приштине и свакодневног систематског институционалног, физичког и психичког насиља над српским народом на Косову и Метохији.

Одбор снажно осуђује и захтијева да Приштина одмах прекине терор над српским народом и да се, умјесто пријетњи, физичког насиља, употребе ватреног оружја и свакојаког притиска на српски народ, искрено посвете рјешавању свих проблема на миран начин, дијалогом, уз постизање обострано прихватљивих рјешења.

Ово скупштинско тијело пружа пуну подршку српском народу на Косову и Метохији у одбрани својих људских права и слобода, безбједног живота и опстанка, саопштено је из Скупштине Србије.

Одбор вјерује да ће српски народ на Косову и Метохији и његови изабрани политички представници наставити да се, као и до сада, за своја права, безбједан живот, равноправан положај и опстанак боре мирним, демократским средствима.

Осим тога, Одбор одбацује све покушаје да се српски народ на Косову и Метохији, посебно на сјеверу, представи као дестабилизујући чинилац, а његови изабрани политички представниви криминализују да би се на тај начин створило оправдање за примјену силе од наоружаних приштинских формација против српске заједнице.

Одбор позива међународну заједницу, посебно оне земље које имају несумњив утицај на Приштину, да енергично и хитно зауставе приштинске власти у континуираном спровођењу насиља над српским народом.

Од међународне заједнице се тражи да утиче да Приштина без одгађања реализује одредбе потписаних споразума у оквиру дијалога, формира Заједницу српских општина и да одустане од једностране одлуке о пререгистрацији возила.

“Међународна заједница, посебно УН и ЕУ, имају обавезу да обезбеде пуну примену постигнитих споразума”, нагласили су из Одбора.

Одбор позива међународно присуство на Косову и Метохији /Унмик, Кфор и Еулеск/, да у складу са Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН непристрасно и без дискриминације испуне своје мандате.

Од њих се тражи да обезбиједе мирно окружење за живот српског народа, којем је угрожен сам опстанак на Косову и Метохији и да онемогуће Приштину да користи силу против цивилног српског становништва и онемогућава му основна људска права и слободе.

Информације о стању безбједности на Косову и Метохији, са аспекта угрожавања безбједности српског народа, Одбору су доставили Министарство унутрашњих послова /МУП/, Безбједносно-информативна агенција, Канцеларија за Косово и Метохију и Канцеларија за координационе послове у преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини.

Информацију је образложио директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана