Одбијен захтјев тужиоца за заштиту чланова тужилачког тима

Срна
Одбијен захтјев тужиоца за заштиту чланова тужилачког тима

БИЈЕЉИНА - Судско вијеће у Хагу, које ће судити некадашњим припадницима терористичке ОВК Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају због оптужби за застрашивање свједока, одбило је захтјев тужилаштва да додјели посебне мјере заштите за два члана његовог тима у овом поступку.

Специјализовано косовско тужилаштво са сједиштем у Хагу је крајем августа затражило од Суда да шефу истражог одјељења и шефу тима за заштиту свједока додијели псеудониме и друге заштитне мјере ради заштите њиховог идентитета, тврдећи да би у супротном могла да им буде угрожена ефикасност истрага, као и њихова лична безбједност, имајући у виду климу застрашивања свједока на Косову, са којима су они у интеракцији.

У одлуци Судског вијећа се наводи да тужилаштво није успјело да покаже постојање вјероватноће од опасности или ризика по њихову безбједност, психичко и физичко стање, достојанство и приватност или по безбједност свједока са којима комуницирају, преноси РТС.

Вијеће је навело да би тражене мјере биле непотребно и непропорционално ускраћивање права окривљених на право на јавно суђење.

Тужилаштво је тврдило да су ове затражене заштитне мјере у складу са правима оптужених, док се одбрана томе противила.

Предсједник и потпредсједник Удружења ветерана ОВК Хисни Гуцати и Насим Харадинај су оптужени за непоштовање суда, ометање поступака и рада тужилаштва објелодањивањем идентитета сведјока у процесима који се воде том суду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана