Одбијен Тачијев захтјев за изузеће предсједника суда

Срна
Одбијен Тачијев захтјев за изузеће предсједника суда

БЕОГРАД - Предсједник Специјализованих вијећа Косова Екатарина Трендафилова одбацила је захтјев одбране бившег лидера терористичке ОВК Хашима Тачија за њено изузеће од одлучивања о саставу жалбеног вијећа које треба да одлучи о његовој жалби на рјешење о продужењу притвора.

Трендафилова је у образложењу своје одлуке навела да предсједник суда не подлијеже изузећу у вршењу своје судијско-административне функције, те задржава надлежност да настави да обавља своје функције у складу са правним оквиром тог суда.

Тачијеви браниоци су поднијели овај захтјев 16. августа, истог дана када и жалбу на рјешење о притвору, јер сумњају у њену пристрасност, преноси Тањуг.

Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими су ухапшени у новембру 2020. године, када су пребачени у притвор у Хагу, гдје се и даље налазе.

Они су оптужени за низ ратних злочина и злочина против човјечности и терете се за злочине у 40 мјеста гдје су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за шта им пријети казна доживотног затвора.

У заједничкој оптужници се наводи да су кривична дјела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. године на више мјеста на Косову и Метохији, као и у Кукешу и Чахану, у сјеверној Албанији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана