Одбачена кривична пријава против оца који је одвео дијете у Швајцарску

Танјуг
Одбачена кривична пријава против оца који је одвео дијете у Швајцарску

БЕОГРАД- Прво основно јавно тужилаштво у Београду одбацило је кривичну пријаву против М.Л. оца двогодишњег дјетета, којег је мајка дјетета Ј.А. пријавила да је отео њиховог сина и без њене сагласности га одвео у Швајцарску.

Тужилаштво је прије доношења овакве одлуке извршило провјере како би се утврдило да ли се у радњама М.Л. стичу обиљежја кривичног дјела одузимање малољетног лица, у ком циљу је прибављена изјава мајке, затим извјештај Центра за социјални рад, извршен је увид у списе предмета Првог основног суда у Београду пред којим се води поступак ради враћања дјетета по приједлогу М.Л. против Ј.А., као и увид у одлуку Окружног суда у Цириху која се односи на старатељство над дететом.

Пријава за кривично дјело одузимање малољетног лица одбачена јер још није донета правноснажна одлука којом је одлучено ком родитељу се поверава вршење родитељског права, саопштило је ово тужилаштво.

Тужилаштво наводи да је извршена провјера навода Ј.А. да је М.Л. без сагласности и без путних исправа напустио територију Србије са малољетним дјететом, те је утврдило да је тужилаштво у Суботици покренуло кривични поступак против двије особе због извршења кривичног дјела недозвољен прелазак државне границе и кријумчарење људи и навођење на овјеравање неистиног садржаја.

Поменути се сумњиче да су омогућили М.Л. да са малољетним дјететом, користећи туђе путне исправе, пређу границу територије Србије.

Уколико тужилаштву буду достављене нове чињенице или докази који се односе на тај догађај, биће настављене провере, а такође, уколико се утврди да је М.Л. направио или преиначио, или набавио ради употребе исправе на подручју надлежности Првог основног суда у Београду, он ће бити процесуиран због извршења кривичног дјела фалсификовање исправе.

Тужилаштво је у овом случају вршило провјере у два правца, односно испитивање навода оштећене која је пријавила М.Л. за отмицу заједничког малољетног дјетета, као и провјера Извјештаја МУП-а по достављеном захтјеву Министарства правде, а који се односи на захтјев Министаврства правде Централног органа Швајцарске конфедерације, за враћање детета које је по пријави оца М.Л. незаконито задржано у Србији од стране мајке Ј.А.

Истовремено, оштећена Ј.А. је поднијела кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву у Београду, која је достављена Првом ОЈТ у Београду на надлежност након што је утврђено да се у радњама пријављеног М.Л. не стичу елементи кривичног дела отмица, већ да се у његовим радњама евентуално стичу обиљежја кривичног дјела одузимање малољетног лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана