Одаловић: КФОР да гарантује безбједност Србима и удаљи РОСУ са сјевера

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Уколико Кфор одбије захтјев Владе Србије за повратак српских снага безбједности на Косово и Метохију онда мора да образложи да ће гарантовати безбједност Србима и да ће вратити косовске специјалце са сјевера покрајине у Приштину, поручио је предсједник владине Комисије за нестале Вељко Одаловић.

Одаловић је указао да по Резолуцији 1244 Савјета безбједности УН Кфор има 16 функција којима треба да се врати и да их испуни, а да упоредо треба дође до формирање заједнице српских општина, што је обавеза по Бриселском споразуму.

"Резолуција 1244 је у функцији, а Кфор би требало да заустави терор, обезбеди сигурност и врати специјалне снаге полиције самопроглашеног Косова Росу са севера Косова и Метохије ка Приштини", рекао је Одаловић.

Он је поручио да је пут за излазак из тренутне ситуације да се иде ка договору, у чему је значајна улога међународног фактора и међународних снага.

У осврту на јучерашњи велики народни протест у Рударима, Одаловић је рекао да је послата слика јединства и истрајности, те да је порука упућена много даље од Приштине.

Одаловић је за Телевизију "Прва" рекао да за 14 дана протеста, уз огромне ризике, није било ниједног инцидента.

"Ниједан Албанац није имао проблем са Србима. Срби реагују на терор премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија, а нису неко ко прави проблем. Ради се о важном тренутку у коме они по чијим сигналима и подршкама ради Курти морају да га обуздају. Ово је тестирање Срба и Србије. Издржаћемо и нећемо попустити. Нико од Срба не узима ничије него тражи своје. Нико се не угрожава. Угрожени су само Срби", рекао је Одаловић.

Он је поручио да се не може толерисати окупација сјевера Косова и Метохије преко упада специјалних јединица приштинске полиције, те да су у вези са питањем Космета изиграни и дух и форма међународних докумената

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана