Од великог кашља преминуле четири бебе, једно дијете на респиратору

ГС
Foto: Илустрација

Четири бебе преминуле су од великог кашља у Институту за мајку и дете у Београду.

Ову је за РТС изјавио др Владислав Вукомановић, кардиолог и управник педијатријске клинике на Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије “Др Вукан Чупић”.

– Нажалост, мала дјеца, одојчад до 4 мјесеца могу да развију веома тешку клиничку слику, која је код нас завршена смртним исходом код четири дјетета – каже др Вукомановић. Како је додао, једно дијете је тренутно на респиратору, што значи да је веома угрожено.

– Има око 70 дјеце са великим кашљем, половина је хоспитализована и указује на пораст дјеце са тешком клиничком сликом – каже др Вукомановић.

Цијена недовољне вакцинације плаћена животом дјеце

Имунизација је обавезна и почиње у другом мјесецу живота и не треба да постоји било брана за прописну вакцинацију дјеце, истиче др Вукомановић.
– Не постоји боља одбрана од вакцинације. Треба испоштовати календар, контраиндикације не треба да буду брана за вакцинацију када је то прописано. Цијена је зашто су ова деца умрла и зашто је оволики пораст обољелих сигурно је због недовољне вакцинације старијих особа – каже др Вукомановић.

У ЕУ је донијета одлука да труднице почну да се вакцинишу послије великог кашља, а и код нас се прича о томе да дјеца добијају још једну вакцину након завршене основне школе.

– Мислим да је Министарство здравља већ реаговало и да је упутство како спроводити вакцинацију код те дјеце управо донијето и почеће да се спроводи и у пракси – каже др Вукомановић, преноси Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана