Од вечерас појачане епидемиолошке мјере у Србији

Срна
Од вечерас појачане епидемиолошке мјере у Србији

БЕОГРАД  - Вечерас су на територији Србије ступиле на снагу појачане епидемиолошке мјере за сузбијање вируса корона, које ће важити у нередних пет дана, а подразумијевају редуковање и обуставу многих дјелатности.

Одлуком Владе Србије, на препоруку Кризног штаба за борбу против вируса корона, од вечерас се затварају сви угоститељски објекти - кафићи, ресторани, барови, као и тржни центри, биоскопи, музеји, галерије, козметички и фризерски салони, салони љепоте, кладионице, коцкарнице, дјечије играонице, теретане, вјежбаонице, фитнес-центри, базени, балони за спорт.

Мјере затварања се не односе на предузећа, фабрике и њихове интерне организације рада и пословне активности, а у уобичајеном радном времену биће отворени сви шалтери државне управе, поште, банке, осигуравајућа друштва, мјењачнице.

Идентично, као и за претходни викенд, објекти на које се ово ограничење рада у наредним данима не односи су апотеке, ординације, лабораторије, стоматолошке и ветеринарске ординације, ветеринарске апотеке.

Радиће и трговински објекти у којима се врши продаја прехрамбених производа, пијаце, зелене пијаце, продавнице сточне хране, пет шопови.

Ограничење се не односи ни на самосталне малопродајне објекте у којима се куповина обавља без уласка у објекат - киосци и трафике.

Радиће и објекти и радње у којима се пружају услуге које не захтијевају дуготрајно присуство корисника и у којима је контакт ограниченог трајања, попут обућара, стаклорезаца, кројачких радњи, столарских радњи, вулканизери, технички прегледи, ауто-перионице, хемијска чишћења.

Неће се затварати бензинске пумпе, као ни ресторани и барови у оквиру хотелских и других категоризованих смјештаја искључиво за госте који имају пријављен боравак у том хотелу.

Могу да раде спортски објекти за припрему и одржавање регистрованих такмичења у оквиру надлежних националних спортских савеза.

Надлежни органи, инспекцијске службе и Комунална милиција вршиће строгу контролу поштовања епидемиолошких мјера у наредним данима.

Вакцинација против заразне болести вирус корона ће се одвијати без прекида, по унапријед утврђеном плану.

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је да су ове мјере компромисно рјешење, те да неће бити уведен полицијски час, нити потпуна забрана кретања.

Она је навела да ће се у понедјељак, 22. марта, видјети шта даље и апеловала на максималну дисциплину и разумијевање ситуације у којој се налази здравствени сектор, који већ годину дана ради у тешким околностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана