Од сутра важе нова правила у Србији

Танјуг
Foto: Tанјуг

БЕОГРАД- Од уторка у Србији важе нова епидемиолошка правила, међу којима је и смањење трајања карантина.

Како је одлучено на посљедњем састанку Кризног штаба, који је одржан у петак, нова правила за самоизолацију људи који су имали контакт са зараженима, као и карантин за заражене ковидом 19, скраћује се на 10 дана, умјесто досадашњих 14.

"Кућна изолација за обољеле од ковида 19 од сутра ће бити 10 дана, умјесто досадашњих 14 дана и прекида се без ПЦР теста", изјавила је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић.

Она је за Танјуг појаснила да, уколико пацијенти желе раније да прекину кућну изолацију, контролни ПЦР могу да ураде после седам дана и он је бесплатан, односно ради се о трошку државе. "Уколико је тест негативан, ослобађају се обавезе да буду у кућној изолацији", додала је Шкодрић.

Такође, на сједници Кризног штаба у петак било је ријечи и о третирању контаката заражених особа, али никаква одлука није донијета. Очекује се да ће "Батут" дати званично саопштење.

Подсјетимо, цијена ПЦР теста на лични захтјев је смањена са 9.000 на 6.000, док је цијена антигенског теста смањена са 3.500 на 1.800 динара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана