Од почетка године опљачкане три православне цркве на Косову и Метохији

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Од почетка године, опљачкане су три православне цркве у општини Зубин Поток на Косову и Метохији.

Протеклог викенда обијена је и похарана Црква Светог Јована у Доњим Варагама, а претходних дана на мети разбојника нашле су се Црква Светих оца у селу Зупче и Црква Вазнесења Господњег у месту Јагњеница, саопштила је данас Канцеларија за Косово и Метохију.

Из светиња Српске православне цркве не само да је однијет новац и друге драгоцјености, већ су током преметачине разбацане и црквене реликвије. У Зубином Потоку, ухапшен је Албанац који се сумњичи за ову серију напада на храмове СПЦ. Овакав однос припадника албанске заједнице према вјерским објектима Српске православне цркве слика је политичких прилика и порука које свакодневно шаљу политички лидери из Приштине, као и нова потврда угрожености православних светиња на Косову и Метохији, наглашено је у саопштењу.

Више је него јасно, наводи Канцеларија за Косово и Метохију, да када у Приштини не постоји јасна и недвосмислена политичка опредјељеност да се поштује и његују верска разноликост и толеранција, тада на терену свједочимо сваковрсним нападима на православне храмове.

"Нажалост, од почетка године, наставио се негативан тренд пораста етнички мотивисаних инцидената према Србима на простору Косова и Метохије, њиховој приватној имовини, а сада и храмовима СПЦ", каже се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана