Од ових људи зависи формирање власти у Београду

ГС
Од ових људи зависи формирање власти у Београду

Двојица љекара, два машинска инжењера, предузетник и електротехничар погона практично имају "златан глас" јер од њих зависи да ли ће у Београду бити формирана нова већина или ће се ипак ићи на нове изборе.

Свих шесторо су одборници листе “Ми Глас из народа” која се везује за њиховог лидера Бранимира Несторовића, а чији је носилац и кандидат за градоначелника био Александар Јерковић.

Ко су ти људи? На списку су поред њих двојице, још и Весна Јакић, Борислав Антонијевић, Катарина Ковачевић, Слободан Ђурашиновић.

За формирање власти (56 од 110 мандата), истина, није их потребно свих шесторо. Да би СНС и СПС поново имале већину, довољни су гласови само двоје. Како ствари стоје ових дана, назире се и ко би та подршка могао да буде.

Са друге стране, ако би пак “Србија против насиља” да формира већину, поред коалиције НАДА, била би им потребна цијела листа “Ми”, па је овај сценарио мање вјероватан.

Ко је ко на листи

Бранимир Несторовић и Борислав Антонијевић су, како пише Данас, обојица љекари, први пулмолог, други гинеколог, оснивачи су удружења „Ми“.

Несторовић је стекао популарност, али и критике, на почетку пандемије корона вируса као члан Кризног штаба, у коме се додуше није задржао дуго.

За разлику од Несторовића, Антонијевић је и током прошлог сазива Скупштине града био одборник у градском парламенту. Тада изабран са листе “Патриотски блок за Краљевину Србију“, коалиције Двери и Покрета обнове Краљевине Србије, чији је био кандидат за градоначелника.

Јерковић, по занимању дипломирани машински инжењер, на изборима 17. децембра био је носилац ове листе, а “Ми – Глас из народа“ га је истурио и као кандидата за првог човјека престонице.

Након избора ушао је у сукоб са групом грађана која га је кандидовала, тврдећи да је листа његова, с обзиром да је био њен носилац, али и имајући у виду да је, како тврди, његов покрет “Нема назад иза је Србија“ био у коалицији са „Ми“. Ове тврдње одбацују оснивачи “Ми – Глас из народа“.

Ако не успију да пређу преко тешких ријечи и оптужби, судећи по тренутној ситуацији, Јерковић ће свој ангажман у београдској Скупштини наставити или као самостални одборник или као дио владајуће коалиције, имајући у виду да се на њега посматра као на неког ко би могао да прелети на страну СНС-а и Александру Шапићу омогући да поново буде градоначелник.

“Нећемо се продати”

Други одборник чије се име у медијским спекулацијама такође помињало у контексту прелијетања, је Слободан Ђурашиновић, али је он одбацио могућност да то заиста и учини, рекавши да са њима не дијели исте погледе на свијет.

За разлику од Ђурашиновића, могућност да прихвати понуду власти није добила Весна Јакић, дипломирана машинска инжињерка. Она одговор на то питање не жели да да без Јерковића, наводи “Данас”.

На листи је и Катарина Ковачевић, предузетница, чији је супруг Томислав Ковачевић, некадашњи члан СПАС Александра Шапића, за медије рекао да нико од одборника из Обреновца, у које спада и његова супруга, се неће продати ни Александру Вучићу, ни Драгану Ђиласу.

– Ни Катарина Ковачевић, ни Слободан Ђурашиновић, нити Драгослав Пејановић и Бојан Спасојевић, који ће доћи на одборничка места Несторовића и Антонијевића – рекао је Ковачевић.

Оптужба оптужбу стиже

И док се упире прстом и спекулише ко је од њих шесторо најслабија карика и ко ће позитивно одговорити на Шапићев позив о новој већини, препуцавања између листе “Ми – глас народа” и Јерковића и даље траје.

Јерковић је рекао да га интересује спровођење програма за Београд који је представљен у кампањи” и да ће разговарати са оним ко прихвати да спроводи ту политику. Најавио је да ће “верификовати” мандате 19. фебруара јер, како је навео, “грађани нису гласали ни за моју фризуру, ни за браду доктора Несторовића”.

“Гледају да ухљебе партијске војнике”

Јерковић је рекао и да у овом тренутку “коалиција” има “златни глас” када може да одлучује у Београду, оцјењујући да је покрет “Ми” у таквој ситуацији одлучио да буде пасиван, а разлог види у намјери да се оснује странка и како је рекао, “ухљебе партијски војници”.

Тврдио је и да да није постојао коалициони споразум, јер је у питању група грађана, али да јесте постојао споразум између људи, а говорио је и о томе да није било кохерентности међу члановима у претходном периоду, те да се то могло видјети и током предаје листе за Београд.

– У овој ситуацији ви кажете – хајдемо на нове изборе. Ту постоје три сценарија – да омогућите једној страни да може самостално без вас да одлучује о свему или другој страни или да поново будете у истој ситуацији што је мало вероватно. Ви сад ситуацију у којој можете нешто озбиљно да мењате у друштву жртвујете зарад једног-два или три одборника више. А шта ће вам више? Они су одлучили да праве странку, а кад имате странку онда морате да размишљате о “ухлебљењу” ваших политичких војника – рекао је Јерковић.

“Нема разговора. Никад”

Мале су шансе да ово уреди плодом, судећи према новој епизоди. Александар Павић, Несторовићеве листе, и који је већ био у клинчу са Јерковићем, објаснио је да Јерковић тражи разговоре како би се стекао утисак да “су коалиција” и уцјењује их да са њим разговарају.

– Зато ми са њим нећемо да разговарамо никад. Готово. Нема разговора са њим, по било ком основу. А он каже “Онда ћете имати олују”. Хоће да нас натера да са њим разговарамо. На силу. Уцењује нас да би ми са њима разговарамо. А што? Има мандат, припада њему, можда има још неког кога може да привуче себи. Шта ћемо ти ми. Ми смо ти рекли “Ти си профил човеку који нам не одговара” – рекао је Павић и поновио да би већина са СНС ће бити мимо става листе.

Претходно је Јерковић објавио видео у којем је тврдио да није било намјере да се преда листа у престоници, на Инстаграму налогу који је наводно Несторовићев узвраћен је ударац и објелодањен “контра снимак” из изборне ноћи на којем Јерковић, наводно, изговара да планира да узме новац од њега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана