Од данас у Србји студија о колективном имунитету

Агенције
Од данас у Србји студија о колективном имунитету

БЕОГРАД - У Србији од данас почиње реализација сероепидемиолошке студије како би се утврдио ниво колективног имунитета на вирус корона.

Руководилац ове студије професор Татјана Пекмезовић рекла је да ће данас почети реализација уводне фазе студије, а након тога и прва тестирања крајем седмице.
Она је за РТС навела да ће у испитивањима учествовати око 7.000 домаћинстава која ће попуњавати упитник, а у Београду ће бити испитано 1.600 домаћинстава.

“Никако нисмо бирали по заражености породица. Истраживање се одвија на случајном узорку популације”, рекла је Пекмезовићева.

Према њеним речима, то значи да свако домаћинство у Србији има подједнаку шансу да буде позвано на испитивање.

Она је објаснила да је циљ студије да се проуче асимптоматски случајеви и ланци трансмисије у породицама, али и перцепција од ризика болести.

Декан београдског Медицинског факултета Небојша Лалић рекао је да је циљ и да се дефинишу осјетљиве популације на вирус и који су фактори ризика који су допринијели лошем исходу.

У Србији, према јуче објављеним подацима, од вируса корона укупно су преминуле 193 особе, а 1.551 је излијечена. Вирус је био утврђен код укупно 9.464 особа, а тестирано је њих 101.911.

 

Србија тестирала 100.000, Хрватска 38.000,Приштина не тестира

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да су српски љекари поштенији и бољи од свих у региону, иако ће његови политички противници да кажу да је Приштина најуспјешнија као земља у борби против корона вируса, упркос томе што то није земља и што тамо не тестирају људе, нити износе праве податке.

Србија, за разлику од многих других није водила политичке игре, већ је говорила истину о броју умрлих, док неки други нису људе из геронтолошких центара рачунали уопште као умрле од короне.

Држава се показала као веома одговорна и оперативна, истакао је Вучић синоћ, гостујући у Хит твиту на Пинку.

“Рекли су да наши лекари ништа не знају, неће да нас пореде са Белгијом, Холандијом, Италијом, Шпанијом и Француском, нити са Енглеском, САД, Немачком нити Швацарском. Али, неће ни са Аустријом, Словенијом, Мађарском и Румунијом и Словенијом”.

Додаје да ће зато да кажу како је најуспјеснсија Приштина:

“Јер, нити ко тамо тестира, па од чега су умрли, ако их нико не тестира?”, запитао је Вучић.

Такође, примјетио је да је Србија до сада тестирала преко 100.000 људи, а Хрватска 37.000 или 38.000 људи.

Предсједник Србије додаје да поједини не тестирају никога и послије седам дана само упишу колико су људи наводно тестирали.

“Нећу да дозволим, ево, питам, што не зове Светска здравствена организација, и што не зову Белгијанци, Холађани, Италијани и Шпанци људе из Пришитне и неке друге из региона, па тамо нема нико мртав, тамо нико није страдао и корона не постоји. Ајде, одговорите ми на то питање. Сви све знају, праве се наивни, јер не знају шта би друго да изговоре против било кога у држави, која се показала веома озбиљно и одговорно”, нагласио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана