Од 2010. убијено 330 жена у Србији, свака трећа тражила помоћ институција

Tanjug
Foto: Ilustracija

БЕОГРАД- Центар за подршку женама саопштио је поводом Дана сјећања на жене жртве насиља - 18. маја, да је од почетка 2023. године у Србији у породично-партнерском контексту убијено 18 жена.

 Међу жртвама у 2023. је 16 пунољетних жена и две малољетне дјевојчице, показују подаци које прикупљају женске организације и извјештаји медија. 
 

   Пет од ових убистава почињено је ватреним оружјем, наведено је у саопштењу.
 

   Само у масовним убиствима која су се десила 3. и 4. маја ове године, убијено је девет девојчица, што укупан број убијених од почетка године повећава на 27.
 

   „Живимо у земљи у којој је свака друга жена доживела неки облик насиља, а од 2010. године до данас од стране члана породице или партнера убијено је најмање 330 жена. Подаци показују да се свака трећа раније обраћала надлежним институцијама за помоћ”, објашњава Биљана Степанов испред Центра за подршку женама.
 

   Идентификовани изазови у институционалном систему заштите од насиља тичу се: неблаговременог поступања; непрепознавања насиља; изостанка међу институционалне размене информација; непрепознавања присутности показатеља високог ризика од смртног исхода насиља; изостанка процјене безбједносних ризика; изостанка механизама за праћење изречених мера заштите; као и недовољних кадровских, техничких и других капацитета и знања у систему заштите жена од насиља, нагласила је она.
 

   Према њеним ријечима, случајеве фемицида увијек треба посматрати као кривична дјела тешког убиства. 
  

 „Обележавањем Дана сећања на жене жртве насиља указујемо на ове изазове и сећамо се свих жена које су убијене само због тога што су жене”, додала је  Степанов. 
 

   Дан сјећања на жене жртве насиља – 18. мај, установљен је 2017. године одлуком Владе Србије на иницијативу потпредседнице владе и мрежа невладиних организација „Жене против насиља”, како би се јавност, али и надлежне институције, стално подсјећале на ризик од фемицида и његове последице.
 

   Дан сјећања на жене жртве насиља подржале су и 32 организације цивилног друштва, а петицију је потписало више од 8.000 грађанки и грађана Србије током акције спроведене у 25 градова и општина. 

    Сјећање на жене које више нису међу нама уједно је и опомена да непоступање или погрешно поступање надлежних институција у случајевима родно заснованог насиља жене плаћају својим животима.
  
 Центар за подршку женама већ више од 18 година од свог оснивања, пружа услуге подршке, као што су лиценцирани сервис СОС телефона, психо-социјална подршка и правно савјетовање, за жене и дјевојчице жртве родно заснованог, породичног и партнерског насиља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана