Од 1. фебруара евро једина валута на КиМ?

Танјуг
Од 1. фебруара евро једина валута на КиМ?

Централна банка у Приштини саопштила је да је евро једина валута дозвољена за обављање готовинских платних трансакција у готовинском и у платном систему на Косову и Метохији, и да та мјера ступа на снагу 1. фебруара.

Уредбом донијетом у децембру прошле године, Централна банка регулише између осталог услове за промет валуте дозвољене готовинским трансакцијама на КиМ.

"Остале валуте које нису у еврима могу се користити само као драгоцјености за складиштење у физичком облику или на банковним раццунима", наводи се у објави на „Фејсбук“ страници Централне банке у Присстини.

Како се додаје, размјена валута на Косову се може вршити само преко институција лиценцираних од стране Централне банке, која нуди ову услугу.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је раније у Давосу да је од специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајццака тражио да заустави Куртијев покушај да уништи дијалог и рекао му да премијер привремених присстинских институција Аљбин Курти жели да обустави исплату плата и пензија за наше људе на КиМ.

Он је рекао да је најава Приштине да ће укинути платни промет са Србијом - покушај да се укине дијалог и покушај прогона српског народа са КиМ и додао да се нада да то међународна заједница неће дозволити.

"Тражио сам подршку за наше људе да им се омогући да живе на својим огњиштима", рекао је Вучић.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је новинарима у Давосу да вјерује да ће званични Брисел убрзо изаћи са ставом око најава Приштине да ће укинути платни промет са Србијом.

"Ја сам то питање отворио у разговору са главним преговарачем Бесником Бисљимијем и замолио сам га да ми да одговори на неколико битних питања", рекао је Лајчак.

Он је истакао да је проследио ту информацију у Брисел и да њихове службе сада анализирају ту ситуацију, а да очекује да убрзо изађу са званичним ставом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана